לידות בית


משרד הבריאות פרסם לאחרונה נוהל בנושא לידות בית. הנוהל ממליץ לכל יולדת על לידה בבית החולים אך מאפשר בתנאים מסוימים ללדת בבית.  בין התנאים המפורטים הריון בסיכון נמוך, לידה במועד, עובר אחד במשקל תקין, תנאים מתאימים בבית ולידה עם בעל מקצוע מוסמך – מיילדת או רופא מומחה במיילדות וגינקולוגיה.


הנוהל המפורט עורר מחדש ויכוח בנושא לידות הבית.


בנוסף לסיקור הנוהל פורסם בynet מאמר דעה של ד"ר יחיאל בר אילן  – פנימאי בכיר, (תודה על התיקון), ומרצה בכיר בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. כותרת המאמר – "לידה בבית? הפינוק לא שווה את הסיכון".


ד"ר בר אילן כותב כי אין ספק שסיכון מוגבר קיים בלידת בית גם בתל אביב ומביע ספק כי נשים הבוחרות ללדת בבית מודעות לסיכון המוגבר. בין השאר הוא אומר שלידה בבית עלולה במקרים נדירים להסתיים במוות או נכות מיותרים. עוד הוא כותב כי אין ספק שהתפשטות תופעת לידות הבית תביא להגברת שיעור התמותה של אימהות בלידה. השאלה המסיימת את המאמר היא "האם כל זה שווה ילד אחד עם שיתוק מוחין מיותר או יולדת אחת מתה?"


התפתחות הרפואה במאה האחרונה הובילה לפריצות מרחיקות לכת בתחומים רבים. רק לאחרונה התלהט כאן וויכוח בנושא חיסונים, אך, גם לידות באופן מסודר, בבתי חולים, שיפור בסניטציה סביב הלידה וזמינותם של ניתוחים קיסריים והתערבויות אחרות הורידו באופן דרמטי את התמותה של האימהות והילודים.


הצלחות הרפואה הובילו למדיקליזציה של תחומים רבים בחיינו ביניהם הלידה והמוות שמתרחשים במקרים רבים בבית החולים, והופכים לפרוצדורה רפואית המנותקת מהמשפחה, מהקהילה, ומהצדדים הרגשיים החשובים כל כך.


כאשר זה נעשה בכדי להציל חיים, להאריך אותם, או, לשפר את איכותם זה ברור. לפני שמונים שנה הסובלים מהתקף לב שכבו בביתם. ההמלצות היו מנוחה מוחלטת. שליש מהסובלים מהתקפי לב נפטרו. ברור היום לכל אדם כי בזמן התקף לב המקום הנכון להיות בו הוא המחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים. יותר ויותר ברור שכדאי גם לעבור צנתור כמה שיותר מהר.


בכל מקרה בו אנו מתלבטים על אשפוז – ושימוש במשאבים היקרים והמסוכנים לעיתים של בית החולים, רצוי שנשאל את עצמנו האם המקרה העומד לפנינו כדאי שיטופל שם? האם יש ספרות המעידה על יתרון כלשהוא לאשפוז על פני טיפול בבית? עם השנים מצטברת ספרות רפואית שמסייעת לנו ולמטופלים בהחלטה הקשה. מתי עדיף אשפוז, מתי בטוח יותר לשכב בבית עם טיפול ומעקב טובים. אני מתמודד עם שאלות כאלה יום יום. היום למשל, אני יודע שרוב המקרים של דלקת ריאות בילדים ניתנים לטיפול בבית, כמו גם מקרים רבים של דלקות בדרכי השתן. התקף לב – לבית החולים.


מה אומרת הספרות הרפואית בנושא לידות בית?


בשנים האחרונות מצטברות עדויות שבדקו לידות בית מתוכננות, בהשגחה של מיילדת או רופא, בהריונות בסיכון נמוך והשוו אותן ללידות דומות בבית החולים. המחקרים הללו – כמו זה ב BMJ מצביעים על כך שלידות כאלה בבית היו בטוחות לפחות כמו לידות בבית החולים. מחקרים נוספים נעשו, כמו המחקר הזה משנת 2002 שהראה שהסיכון בלידת בית היה גבוה יותר מזה של לידת בית חולים (אך לא הפריד בין לידות בסיכון נמוך לסיכון גבוה). רשימת המאמרים ארוכה, ובסיכום ניתן לאמר שאין עדויות טובות כיום המצביעות על יתרון של לידה בבית חולים על פני לידה בבית עם השגחה רפואית בהריונות בסיכון נמוך.


מחקרים מסויימים מצביעים אפילו על יתרון מסויים ללידת בית על פני לידה בבית חולים מאחר והסיכוי להגיע לפרוצדורה חודרנית כגון אפיזיוטומיה או ניתוח קיסרי גדול יותר. עשירית מהלידות שמתחילות בבית מסתיימות לבסוף בבית החולים עקב קושי במהלך הלידה.


עזוב אותי מספרות דבר תכלס


הכל טוב ויפה. גם אם איננו רוצים בכך אנו כרופאים, (וגם שאר האוכלוסיה), מחונכים לראות את הלידה כפרוצדורה רפואית, ואפילו יותר מכך כמצב חירום רפואי. פעמים רבות מדובר בראייה שמצילה חיים. מאידך, קשה להתעלם מצמיחת התופעה של לידות בית בהשגחה רפואית ברחבי העולם המפותח. בניו זילנד, בריטניה הולנד, ובארצות הברית, קבוצה קטנה אבל משמעותית של נשים בוחרות ללדת בבית. האם הן באמת נמצאות בסיכון יתר? האם הן מסכנות את עצמן או את עוברן? האם הנוהל של משרד הבריאות מאפשר בעצם תופעה מסוכנת?


איך אנו, אנשי הממסד הרפואי צריכים להתייחס ללידות הבית?


לאחרונה פרסמו שני רופאים את דעותיהם בנושא מטופלים גוגלרים. המטופלים הללו שמביעים דעה, שבודקים את הספרות הרפואית, שמאתגרים אותנו על כל צעד ושעל. אורטופד אחד כתב כמה התעצבן וכמה קשה לטפל במטופלים כאלו. רופא ילדים כתב שאם אולי היינו מתייחסים ברצינות לגוגלרים של העשור האחרון, אלו שקראו מידע בלתי מבוסס כנגד חיסונים, והיינו מדברים, מסבירים, ומכבדים את דעתם, לא היינו עומדים בפני קבוצה של הורים שלא מחסנים את ילדיהם. אני בטוח שרוב ההורים שמתלבטים בנושא מעוניינים בהסבר, רוצים יחס רציני מהרופאים שלהם, ואם בשיחה רצינית, יקבלו את הנתונים מזווית ראייה אחראית, יחליטו לחסן את ילדיהם.  הוא ממליץ לרופאים להפנות את המטופלים שלהם לאתרי אינטרנט רציניים, כל זה תוך דו שיח.


אני מסכים מאוד עם דבריו, וחושב שאנחנו צריכים להתנהג בצורה אחראית ומכבדת כלפי נשים ששוקלות לידת בית. אנו צריכים לשוחח עמן על הסיכונים והסיכויים, להבין מדוע, ולהודות שיש מקרים בהם אין יתרון ללידה בבית חולים על פני לידה בבית.


יחס מזלזל, המבטל את רצונן של הנשים והזוגות בלידת בית יוליד ניתוק וניכור בין הרופאים למטופלים ויגרום לדעתי ללידות בית שיבוצעו במצבים בהם יש סיכון מוגבר לאם או לילוד בלידה. הן פשוט לא ישאלו אותנו, ויטעו. כמו שטועים לדעתי ההורים שבוחרים להימנע באופן מוחלט מחיסונים.


גרוע יותר מכל האמור, יחס מזלזל פוגעני וכעוס של אנשי צוות בחדרי לידה בישראל לנשים ומיילדות שמגיעות במהלך לידה שהתחילה בבית ולא מתנהלת כראוי בבית, עלול לגרום למיילדת או ליולדת להסס אם להגיע אל בית החולים. עיכוב בהחלטה להגיע לבית החולים בגלל חשש מגינוי מילולי או לא מילולי עלול לעלות בחיים.


אני חושב, שהנוהל של משרד הבריאות הוא נוהל חשוב, המכיר במציאות ומנסה לקבל את זכותן של נשים לחופש, ולהקטין ככל האפשר את הסכנה לעוברים שלא יכולים לבטא את רצונם בתהליך קבלת ההחלטות.


מה תמליץ למטופלת שלך שמתלבטת בנושא?


אספר לה שבהריון בסיכון גבוה – כל סיכון שהוא, כנראה שיש יתרון חשוב ללידה בבית חולים. מצד שני, אם ההריון שלה הוא הריון בסיכון נמוך – אני חושב שהאופציה ללדת בבית בתנאים מסוימים היא סבירה לחלוטין.


אספר לה שקטסטרופות קורות לעיתים נדירות גם בלידות בסיכון נמוך וסביר שאם תקרה קטסטרופה בבית חולים, התוצאה תהיה טובה יותר מאשר בבית.


אספר לה שאני חושב שהיא לוקחת על עצמה אחריות רבה – על חייה ועל חיי העובר שלה ועם האחריות הזו מגיעה מחויבות לשמירה על כללי זהירות. ברגע שההריון יוצא מהגדרת הריון בסיכון נמוך צריך לבטל את ההחלטה ללדת בבית. צריך לדאוג שבבית יהיו תנאים מתאימים ללידה ולטיפול בילוד לאחר מכן. לדאוג שמרחק הפינוי יהיה קצר ככל האפשר, ואם הזוג מתגורר רחוק לצמצם טווח לכיוון בית החולים, לדאוג לפינוי בהיכון. חשוב ביותר ללדת תחת השגחה רפואית של מיילדת או רופאת נשים, לבדוק מיהם ומה ההכשרה שלהם, והאם הם מכירים את נהלי משרד הבריאות בנוגע ללידות בית? האם הם עברו קורס ורענון בהחייאת ילוד? לחשוב מראש מה עושים לאחר הלידה. האם הולכים לבית החולים, ואם לא מי הרופאה שיבדוק את הילוד לאחר הלידה? – לפי הנוהל של משרד הבריאות חייב שיהיה זה רופא/ת ילדים.


אשאל אותה האם היא חשבה על השפעת הלידה על המשפחה. האם הילדים הגדולים יותר ישתתפו בלידה. איך היא מתכוונת להכין אותם ללידה. מה עם המשפחה המורחבת? יש הרבה שותפים להחלטה כזו.


אמליץ לה להודיע על כך מראש למרפאת האם, ולרופא הנשים.


בכל מקרה, לא אדבר על "פינוק", ואשתדל ככל האפשר לקרבם ולא להרחיקם.


מה המערכת יכולה לעשות?


המערכת מנסה. באמת. בשנים האחרונות בתי החולים מאפשרים לידות טבעיות, תנאים טובים ככל האפשר בחדר הלידה, וניכר שיפור מתמיד ביחס כלפי היולדות.


המודל ההולנדי של מרכזי לידה ליד בתי חולים הוא מודל שעשוי לענות על רצונן של יולדות רבות. מרכזים בהם ניתן ללדת בתנאים טובים, עם קירבה מיידית לטיפול רפואי דחוף במידת הצורך. זהו המודל האידיאלי בעיני, והמודל אליו אנו צריכים לשאוף.


בכל מקרה, אי אפשר בעיני לדבר באופן חד כל כך על סיכון יתר בלידה בבית. איננו יכולים להרשות לעצמנו כרופאים להרחיק מעלינו מטופלים בעלי דעות עצמאיות – גם אם מוטעות. איננו יכולים להתייחס בזלזול ובביטול לרצונם. במיוחד כשהם נתמכים בספרות רפואית. אנחנו צריכים לבדוק את המקרה – כל מקרה לגופו ולתפור עצות למטופלים. באופן אישי. שלילה מוחלטת של התופעה תזיק בעיני יותר מאשר תועיל.


ייתכן שיש ספרות רפואית שאינני מכיר בנושא – ואשמח מאוד ללמוד על ספרות כזו ולשנות את דעתי, אך בינתיים זו דעתי.


כל האמור ברשימה זו (וברשימות שלי ברשימות באופן כללי) הוא בגדר דעה אישית בלבד, ולא המלצה רפואית. מדיניות רפואית והמלצות רפואיות צריכות להיקבע במרפאה, לפי נתוני המטופל, ובהתייעצות עם רופאות. או רופאים.


 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 26 בינואר 2008 17:55 |

עדכוני חיסונים

בעקבות הפוסטים הקודמים בענייני חיסונים והדיון שהתפתח מהם – הבטחתי להתעדכן, ללמוד ולעדכן בנושא חיסונים.


כבר שבוע שאני עוקב אחר הפירסומים בספרות הרפואית בנושא.


דבר אחד ברור – ממשיכים לחקור ולבדוק כל הזמן. מאמרים מכל העולם מדווחים על החיסונים, על תופעות לוואי, ועל אפסקטים שונים במתן שלהם. כלכליים, אתיים וחוקיים.


בפוסטים בבלוג הרפואי שלי אני מקשר למאמרים שנראו רלוונטיים בעיני.


אמשיך לעדכן.

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 21 בינואר 2008 0:07 |

המציג הינו רופא

קמפיין חדש של ההסתדרות הרפואית משתמש ברוברט חבר טוב, רופא טוב ואיש טוב כמודל.





 


הסרטון מייצג סיטואציה מרפאתית. מטופל מגיע לרופא משפחה ומציג בעיה שגורמת לשערות של הרופא לסמור (אצל רוברט זה השיער בגב), אבל, מקרה שאתה יודע שחייבים, אבל חייבים לעשות משהו עכשיו בכדי להציל את המטופל. התקף לב למשל, או, אירוע מוחי. אחרי בדיקה, הסבר ושכנוע המטופל, רוברט מפנה אותו לחדר המיון ועושה כמעט באופן אוטומאטי את השירות החשוב ביותר. מתקשר למיון. שואל מי התורן במיון. דואג לדבר עם התורן הכי הכי, ולחבר אותו למקרה. מוסיף גם כמה פרטים שמחזקים את החיבור לרופא בית החולים כמו למשל – גבר חד הורי שמטפל לבדו בשלושה ילדים. אני מוצא את עצמי אומר הרבה פעמים – איש מקסים, מטופל יקר שלי. רוברט ממשיך לדאוג לו לאורך כל הדרך. בסצנה השנייה הילדה מגיעה עם ציור ותודה.


לא יודע מה אומרים במספר הטלפון שם על רוברט. אולי כמה הוא מרוויח לשעה? אולי שהאוצר רוצה שרוברט יחתים שעון נוכחות כתנאי להמשך הדיון על הסכם השכר?


אני רק רוצה לספר על האישי, ולעבור לכללי. רוברט וסחבק עבדנו ביחד במשך שנה על הקמת מרפאה התנדבותית בכפר בדואי בלתי מוכר. הבלוג הזה התחיל באותה שנה אינטנסיבית אבל כמעט ולא הזכיר את הפעילות הזו. יחד למדנו מה זה ארגון לא ממשלתי. איך מגייסים כסף. איך מתחננים לעזרה, איך מגייסים מתנדבים. הכל. הערכתי אז שיחד השקענו עשרים שעות בשבוע בפרוייקט הזה. רוברט התגייס למרות שהיה כמוני מתמחה. למרות בנות זוגנו וילדינו שתמכו וסבלו בקול רם. למרות הכל. עד היום רוברט נרתם לסיוע לכל מטופל חסר זכויות (מסתבר שיש הרבה כאלה). אני חושב שרוברט הוא דוגמא ומופת לרופא ערכי ואמיץ. הצגת רופא המשפחה כגיבור היא אות כבוד להסתדרות הרפואית ובחירה ממש לא ברורה מאליה. יש הרבה יותר הרואיקה ברפואה. הרבה יותר אקשן וצ'קלקות ודרמה מאשר המפגש הפשוט, השקט, בין רופא למטופל בחדר.


עכשיו לכללי. מה זה הקמפיין הזה? ולמה זה קשור לרשימה הקודמת שלי על שביתת המרצים?


רציתי להראות ולספר על ארגון יציג אחר. על אפשרות אחרת. על הזדמנות שהמדינה מחמיצה והולכת, על גב אזרחיה.


הקמפיין הזה נולד בכדי להאיץ, להסביר, להזיז את הליך הבוררות בין המדינה לארגון הרופאים.


בשנת 2000 פרצה שביתת הרופאים האחרונה. הייתי אז סטאג'ר. לא זוכר שבאמת שבתנו, עבדנו כל הימים רגיל. זו היתה שביתה ממושכת ובגלל שלא באמת שבתנו המדינה התעלמה והתעלמה והתעלמה. בניגוד לשביתת המרצים, השביתה הזו התמקדה במערכת הבריאות ותחלואיה. נכון, המשכורת היתה חלק חשוב מזה, אבל הצלת המערכת הציבורית, מתן השירות הסביר על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי הוא שעמד לנגד ההסתדרות הרפואית במהלך השביתה ולראייה תוצאותיה המהפכניות :


תוספת שכר קטנה, רובה הופנה למתמחים ולתגבור הפנסייה המבישה שמרוויחים רופאים אחרי שיוצאים לגמלאות. ה"בכירים" שיכלו בקלות לדאוג רק לעצמם בחרו לייצג ולהעלות על נס את מצוקת הרופאים הצעירים. את מצוקת הדור הבא (שמעתם את זה סגל בכיר?).


ויתור מרצון על זכות השביתה של הרופאים לעשר שנים תמורת כינוס וועדה ציבורית לבחינת המערכת בכללותה והליכה למהלך של תיקון גדול במערכת. כן. גם שכר. אבל בעיקר רפואה טובה יותר בלי התנערות של המדינה.


חוסר הסכמה אם יהיה כזה יבורר בהליך של בוררות בין המדינה להסתדרות הרפואית.


ועדת אמוראי כונסה, ופירסמה את מסקנותיה בשנת 2002. בהסתדרות הרפואית התגייסו לקראת הוועדה ובמהלך מקיף שיתפו כמה שיותר רופאים בגיבוש נייר העמדה שלנו הרופאים לוועדה.


המדינה לא יישמה כלום מההמלצות שעומדות עדיין כקובץ PDF וכאבן שאין לה הופכין.


בעקבות זה החליטו בהסתדרות הרופאים ללכת למהלך של בוררות. אחרי גרירת רגליים, וכפיית המהלך (עליו חתמה המדינה) על ידי בית המשפט לעבודה, ובג"ץ, החל תהליך הבוררות שנמצא בשלבים מתקדמים כעת (שמונה שנים לאחר שנחתם ההסכם). המסקנות יפורסמו אולי בסוף 2008? תחילת 2009? שנה לפני סוף ההודנא. מעולה. האוצר הרוויח עוד קצת זמן וחסך אולי עוד כמה מיליונים. אבל בשבע השנים שחלפו המדינה מפסידה והולכת את מערכת הבריאות מן הטבות בעולם. אלו טענות הסתדרות הרופאים בפני הוועדה.


בכדי להכניס קצת פילפל או לשמן את המהלך, ההסתדרות הרפואית יצאה לקמפיין תקשורתי (והנה, וידאו ויראלי באדיבותי).


עם כל הביקורת שיש לי על הסתדרות הרופאים (ולמה לעזאזל מוצגים שם רק רופאים גברים?) אני חושב שההסתדרות היא מופת לארגון עובדים אחראי, ובעל אחריות כלפי הרבה הרבה יותר מאשר הכיס הפרטי של העובדים.


הליכה לכיוון הסדרת יחסי עבודה באמצעות הסכמה ובוררות היא נסיון יחודי בישראל, נסיון שהמדינה טורחת לפספס. בעצם המדינה (האוצר) מראה לנו העובדים שהיא מבינה רק כוח.


בשנת 2010 כשתהיה שביתת רופאים לא תהיה מוצדקת ממנה.


עכשיו, אפשר לנסות ולהשוות לשביתת המרצים ולהבין לאן נעלמה התמיכה הציבורית. כשארגון יציג יכול להציל  / לשדרג / לשפר את מערכת החינוך הגבוה ובוחר לטפל רק בכיס של עובדיו, יש כאן בעיה.


שאלו אותי בתגובות לפושט הקודם האם באופן אוטומאטי אני תומך בכל מאבק מקצועי – גם של העשירים האלו מהאוניברסיטה? עניתי שבאופן עקרוני כן, גובה השכר לא מהווה שיקול שלי בתמיכה. מה שמסביב לשביתה מהווה גם מהווה.


רוברטיניו – שיחקת אותה. אני אוהב אותך.


 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 17 בינואר 2008 4:46 |

שביתת המרצים נמשכת

שוקי השכן (היפה) מלמעלה כתב כבר שהשביתה נמשכת (ממש שנייהלפני שהתחילו לקרוע אותו מכות בכיכר העיר).


אני שמח מאוד שבית המשפט בחר בצורה נבונה שלא להשתמש בכלי הכוחני של צווי מניעה / צווי ריתוק למרצי האוניברסיטה.


החלטה כזו היתה פוגעת בכל מאבק מקצועי בישראל. האפשרות להטלת צווים אמורה להוות כלי קיצוני שנועד לחייב עובדים חיוניים לחזור לעבודתם למרות שביתה. דוגמאות? רופאים, מים, וכדומה.


הטלת צווי ריתוק על עובדים במאבק מקצועי שאינו עוסק בשירות חיוני הוא פסול, ומהווה פגיעה ממשית בזכות השביתה של כל הארגונים.


רגשותי כלפי השביתה הזו היו מעורבים מתחילתה. זוגתי, עמיתיה ועמיתותיה הם דוקטורים אמיתיים. לפילוסופיה. מרצות מעולות, וחוקרים טובים. הם מועסקים כמרצים סוג ב' – כאלו שמרצים כבר שתים עשרה שנה בלי תנאים סוציאליים, שעובדים שמונה חודשים בשנה ולא מקבלים משכורת בחודשי הקיץ (למרות שממשיכים לנסוע לבחינות ושעות קבלה גם בתקופה בה הם לא מקבלים משכורת), בלי פנסיה, בלי קופת גמל, ובלי קרן השתלמות, והרבה יותר גרוע מכך – בלי מתנה לראש השנה.


הדבר הגרוע ביותר בכל העסק הזה הוא שמוסדות מכובדים – אוניברסיטאות ומכללות יכולים להעסיק באופן קבוע אנשים כעובדים זמניים, בלי להניד עפעף. אצלנו אף פעם לא יודעים כמה משכורת בערך היא תרוויח בשנה הבאה. איפה היא תעבוד ובאיזה ימים. פעמים רבות יום לפני תחילת הסימסטר אנו מבינים שאני צריך לשנות את לוח המרפאות שלי בגלל קורס חדש שנפתח פתאום, ואני צריך לקחת את הילדים מהגן. היא פשוט לא במצב בו היא יכולה לאמר לא.


מסיבה זו כעסתי על המרצים הבכירים – שהמשיכו לשבת על סיר הבשר, ויכלו כעובדים קבועים שמקומם מובטח להאבק עבור אלו שלא יכולים להאבק (כל מרצה מן החוץ שכזה לא יכול לפצות פה. אם יתעקש על תנאי העסקתו, יוחלף בשנה הבאה כמו קלפים או פוגים). המרצים הבכירים היו היחידים שיכלו להאבק למען – בעצם הדור הצעיר של האקדמיה הישראלית, למען עתיד החינוך הגבוה (שטמון באקדמאים צעירים כמו אישתי).


כאשר הם יצאו למאבק הזה – עבור משכורתם, לא יכולתי לתמוך בהם בלב שלם. כאשר הם דיברו על עתיד ההשכלה הגבוהה ובריחת מוחות מישראל גיחכתי. המוחות שבורחים הם בני 35-40, בתחילת הקריירה. הם אלו שמסתכלים ימינה, שמאלה, למטה ולמעלה ולא רואים תקווה. לא רואים משכורת, לא רואים צדק.


זו גם אחת הסיבות שסטודנטים רבים ממשיכים ללמוד כמעט כרגיל למרות השביתה. גם באוניברסיטאות חלק גדול מהמרצים שם מרצים סוג ב והם יושבים ליד ה"סגל הבכיר" אלו שהגיעו בזמן והצליחו לקבל תקן. במקום להתעסק עם המרצים הבכירים באוניברסיטאות פשוט מוציאים אותם לפנסיה כשמגיע הזמן ולוקחים עבדים בחוזה אישי ובלי תנאים במקום הפורשים.


מצד שני, קשה לי שלא לתמוך במאבק מקצועי. במיוחד כזה שמראה במלוא כיעורה את חוסר האכפתיות של הממשלה שלנו, של המנהיגים. בעצם, למה חוסר אכפתיות? את הזלזול שחשים המנהיגים כלפי החינוך האקדמי בישראל. אחד מגלגלי הצמיחה המשובחים של ישראל. ביבי קרא להם אליטות ופרופסורים מהאוניברסיטה. אולמרט פשוט שותק ומתעלם.


מאבק המרצים לא יקבל את תמיכתי המלאה (ואני בטוח גם של רבים אחרים) כל עוד לא יהיה עבור :


1. תוספת תקנים למרצים צעירים (בעצם כמעט ואין כאלו תקנים).


2. תיקצוב קבוע של לימודים חשובים ולא "רווחיים" – מדעי הרוח והחברה – נשמת אפה של החברה.


3. מניעת העסקת עובדים זמניים / עובדי קבלן / עובדים ללא זכויות במוסדות להשכלה גבוהה – מהמנקה, דרך המאבטח ועד למרצה – הקולגה.


4. קיבוע שכר הלימוד והורדתו עד לחינוך גבוה חינם.


רק איגוד מקצועי חזק כמו זה של המרצים הבכירים יכול להתחיל להניע תהליכים בכיוונים אלו. לצערי, נראה שמה שחשוב להם זו המשכורת שלהם. האם עתיד החינוך הגבוה חשוב להם? אולי.


בלוג שביתת המרצים (הפורום להגנת ההשכלה הציבורית) הוא בלוג בו אפשר לקרוא יותר על השביתה. יש בו כמה נקודות אור, וייתכן שמחוסר ברירה ובכדי להשיג תמיכה ציבורית המרצים מתחילים לנוע בכיוון הנכון. לא יודע.


נראה מה יהיה.


 


 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 15 בינואר 2008 13:25 |

שוקר חשמלי וMP3

ברוע טעם


שוקר חשמלי חדש ואפנתי מכיל POINTER להרצאות, עיצוב נמרי להפליא ונרתיק נשיאה עם נגן MP לתוספת נוחות. האם "חשמל זורם בכפות ידיך" הוא השיר הנבחר לנגן החדש?


349 דולאר לשוקר האופנתי, 73 דולאר לנרתיק עם MP3.


בבלוג החביב עלי Clinical cases and images מצטט הרופא הבולג את האומות המאוחדות שהכריזו על השוקרים החשמליים ככלי עינויים שעלול להרוג ולעומת זאת מחקר אכזרי במיוחד שמראה שמתן מנת שוק של חמש שניות לא מפריעה לקוצבים ודפיברילטורים מושתלים.


מהסרטון ברור כמה הדבר הזה אפקטיבי, ומזיק בידיים הלא נכונות.


 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 14 בינואר 2008 8:55 |

תגובות והמשך חיסונים

הפוסט הקודם בנושא חיסונים ואחריות חברתית נוגע בנקודה רגישה אצל כל הורה. הפוסט הוביל לשרשור גדול של תגובות בזמן שישנתי, בזמן שעבדתי, בזמן שישנתי שוב, ובזמן שעבדתי שוב. עד הרגע לא היתה לי שנייה להגיב בצורה רצינית. הדיון עסק בשאלות בסיסיות שכל הורה שואל את עצמו. האם אני עושה את הטוב ביותר עבור ילדי? האם בהחלטותי אני מסכן אותם במשהו? האם אני צריך להאמין למה שאומרים לי בעלי סמכות / פקידי ממשלה / פקידי בנק / רופאים?
הפוסט התחיל ממחשבות בעקבות רשימה שכתבתי למטופלים שלי ובה מידע על החיסונים החדשים שאושרו לאחרונה. כאן אני מגיב לחלק מהתגובות. יצא ארוך. נשימה עמוקה.
 
כדאי לא לחסן?
בפוסט ניסיתי להאיר נקודה אפלה או נחבאת בהחלטה של הורים שלא לחסן את ילדיהם. עדיין אני חושב שאין שום זכות לכפות טיפול רפואי על אזרחים במדינה דמוקראטית. עדיין אני חושב שההורים שלא מחסנים עושים את מה שהם מאמינים הוא הטוב ביותר עבור ילדיהם. ניסיתי לספר על הצד השני של המטבע. ההשלכות החברתיות של ההחלטה הכל כך אישית הזו.


חצבת
הורים שלא מחסנים את ילדיהם מעמידים את הלא מחוסנים בקהילה בסיכון. דוגמת החצבת היא דוגמא טובה, מאחר וילדים מקבלים את מנת החיסון הראשונה בגיל שנה, אך יכולים להידבק במחלה עוד קודם לכן. ילד או מבוגר חולים שלא חוסנו יכולים להעמיד את תינוקותיהם של המחסנים בסכנה. נכון, שיעור הסיבוכים במחלה זו נמוך אבל קיים. גם המחלה עצמה היא לא פיקניק. תמותה מהמחלה במדינות מפותחות עם שירותי בריאות, אשפוז, טיפול נמרץ וכדומה נמוכה. במדינות מתפתחות היא עומדת על 4-10 אחוז. מי שלא זוכר חצבת מהי יכול לשאול אחד מהשכנים האתיופים שמדברים על המחלה בחלחלה. נשים בהריון, מדוכאי מערכת חיסון למיניהם גם הם נמצאים בסיכון גבוה לתמותה. סיבוכים אחרים של המחלה כוללים דלקת ריאות, דלקת אוזניים, ושני סיבוכים נאורולוגיים נדירים. דלקת מוחית חריפה סמוך להחלמה מהמחלה (שיעור לא ידוע), ודלקת מוחית שמתחילה שנים לאחר החלמה מהמחלה והשיעור שלה מוערך ב שמונה מקרים לכל מאה אלף חולים. דלקת זו גורמת לירידה ביכולות המנטאליות התדרדרות נאורולוגית עד מוות.
 


דוקרים אותי ואני לא נדקר?
התפרצות של 500 מיקרי חצבת בישראל גררה הוראה של משרד הבריאות לחסן את כל עובדי הבריאות שלא יכולים להוכיח בתיעוד כתוב שחוסנו. מצאתי למזלי את פנקס החיסונים שלי משנת 1971. שם אם אני לא טועה, כי קשה להבין את כתב היד של אחות טיפת החלב קיבלתי בגיל שלוש מנת חיסון אחת נגד חצבת. מנה נוספת קיבלתי בבית החולים בתחילת לימודי הרפואה, אבל אין לי תיעוד מזה. מנה נוספת קיבלתי ממש בסוף הלימודים כשהייתי במילואים והיתה התפרצות אדמת בצבא. אז, הטילו עוצר יציאות ורק מי שהסכים להתחסן יצא הביתה. בטח הסכמתי. כמו גדול. גם על האירוע הזה אין לי תיעוד ולכן כנראה שאצטרך לקבל חיסון באדיבותם של המתנגדים. תודה רבה.
עמית, ששמחתי מאוד לקרוא את שאלותיו, ולא לכולן יש לי תשובה טובה, מתלבט מאוד אם לחסן את ילדיו. גם אני התלבטתי. הטענה שלי בפוסט הקודם, טענה שהוא עזר לי לחדד בתגובותיו היתה שבחירה אישית שהורה מחליט עבור ילדיו יכולה להיות נבונה במקרה הפרטי, והרסנית כלפי הקהילה.
הורה הגיוני מבין שהסיכוי של ילד לא מחוסן לחלות בחצבת כשכולם כמעט מחסנים נמוך. הורה כזה גם אם באופן לא מודע לא רואה את הסכנה במחלה – וברור שכנגד סכנה שלא קיימת אין מה להתגונן. ייתכן שעבור ילדו ההורה מחליט את ההחלטה הנכונה. אבל לא עבור הקהילה. לא עבור חולי הסרטן שמקבלים כימוטרפיה ונמצאים בדיכוי מערכת חיסון, לא עבור חולי ה HIV, ולא עבור אישה בהריון שלא חוסנה בעברה כנגד חצבת (למשל עולה חדשה).
רוב ההורים עושים את החישוב הזה ברמה הלא מודעת. חלק קטן עושה את זה ברמה מודעת ואז עוטף את ההחלטה באידאולוגיה.
 


אדמת?
אחר כך עלתה מחלת האדמת לדיון. מחלה לא רצינית. שיעור סיבוכים נמוך. אז למה לחסן? כאן חשוב לספר על אחת מהסיבות המרכזיות לחסן כנגד המחלה – אדמת שמתרחשת בזמן הריון. בזיהום אדמת בתחילת הריון עד 85% מהעוברים נפגעים בצורות רבות. 20% מהם מתים בהפלה טבעית, והשאר נולדים עם מומים ממומים שונים – חרשות, עיוורון, איחור התפתחותי (פיגור בלשון פחות נכונה פוליטית). גם סיבוכים מאוחרים יש. עד 40% מהילדים שאמותיהן נדבקו באדמת בזמן ההריון יפתחו סוכרת נעורים. וזו לא כל הרשימה. אז נכון, עבור הילד הבודד המחלה אינה מסוכנת. בחישוב הרווח וההפסד האישי אין אולי טעם לחסן. אבל, האם ניתן יהיה להאשים הורה של ילד לא מחוסן שהדביק אישה בהריון, וגרם להפלת עוברה? כי אם לוקחים אחריות, אז כדאי להבין את כל ההשלכות של ההחלטה שלנו. לא רק עבור הילד אלא עבור כולנו.
הלאה. שעלת. אותו סיפור. ילד בן 4 שלא חוסן הדביק בשעלת תינוק של השכנים לפני שהשלים את שלושת החיסונים. הילד הזה לא מת. הוא פשוט חלה למשך חדשיים, אושפז פעמיים, היה בטיפול נמרץ, הוריו כמובן שלא עבדו. מי מתנער מאחריות – הרופאים שמטפלים בכולם או ההורים שגרמו למחלת התינוק של השכנים?
 


תופעות לוואי
חלק מהתגובות דיברו על תופעות לוואי של החיסונים. תופעות לוואי מוקדמות, ותופעות לוואי מאוחרות (כמו למשל חששות מאוטיזם). ה"ממסד" הרפואי מואשם בטיוח והסתרת מידע במקרה הרע, או התעלמות ממנו במקרה הטוב. אני טוען שמחקרים נעשים כל הזמן בכדי להעריך את הנושאים הללו. כולנו – רופאים ואזרחים מודאגים מאוד מהמספרים הגדלים של מקרי אוטיזם, הפרעת קשב, ושאר מחלות של מערכת העצבים ומנסים לחפש כל דרך להבין מה קורה כאן. אז נכון שיש יותר אבחון. ונכון, שמה שנחשב בעבר לנורמאלי או כמעט נורמאלי לא נחשב כך היום. אבל לאמר שקשר בין חיסונים לתופעות הללו לא נבדק זה ממש לא נכון. אני לא קורא את כל המחקרים אבל יש שניים שקראתי בזמן האחרון (מאז פתחתי את הבלוג החדש שלי בו אני מנסה לכתוב על רפואה). מאמר מהחודש ניסה להעריך את ההשפעה של הוצאת הכספית וחומרים משמרים מחיסונים (שבוצעה בתחילת שנות ה 2000) על מספר הילדים המאובחנים כסובלים מאוטיזם. לא נמצא קשר. בעיתון החשוב ביותר של הרפואה הניו אינגלנד פורסם בספטמבר מאמר באותו הנושא בדיוק. על שני המאמרים הללו במקרה עברתי בזמן האחרון, אבל אני מבטיח ללמוד על הנושא יותר – להתעדכן במאמרים שיוצאים בנושא חיסונים ולעדכן כאן או בבלוג החדש שלי על כל מה שאני יודע.
אני טוען שעצם הדיון על תופעות לוואי נובע משינוי המצב ומהווה סימן להצלחת החיסונים. אם בעבר כל הורה ידע שעלת מהי, כמה המחלה מעצבנת, קשה, ואפילו מסוכנת ולכן לא היה היסוס במתן החיסון אפילו אם תתגלה פעם תופעת לוואי נדירה כזו או אחרת, היום אנחנו כהורים לא יודעים במה מדובר. המחלות הללו לא קיימות. הן לא כאן. לא רואים אותן ולכן אנחנו רוצים להיות בטוחים ובצדק שאין שום סכנה במתן חיסון נגד סכנה וירטואלית.
אני מודה שהידע שלי בנוגע לתופעות לוואי ארוכות טווח של חיסונים אינו מספק ומבטיח להתעדכן ולעדכן.


מדען
מואיז קרא לי מדען. הוא גם דרש ממני הוכחות, מספרים, מחקרים. ראשית, לא התכוונתי לכתוב מאמר אקדמי אלא לספר על התחושות שלי. שנית, אני לא מדען. אני מסרב להיקרא מדען. אני אומן שמשתמש במדע ככלי למציאת הטיפול הטוב ביותר למטופל שלי. מדע מתעסק בקבוצות. אני עוסק באנשים בודדים. מדענים מתעסקים במחקר. אני מטפל באנשים. קשה מאוד לקחת את התוצאות של מחקרים גדולים ולהתאים אותן למטופל הבודד. לאמונותיו, למשפחתו, לקהילה. אני מתעסק באומנות הזו. זו השירה שלי, הפרוזה, האהבה שלי. בשום אופן לא רק מדע. אני רופא. לא מדען.


אינטרסים מנוגדים
אני מצהיר שאינני מרוויח דבר וחצי דבר מקידום ביצוע חיסונים. אני חושב שרוב הרופאים גם לא מרוויחים מכך. כשמדברים על כסף גדול אני לא יודע אפילו כמה אבל כמה נקודות בעניין הכסף שמסתובב במערכת :
השיטה שמעודדת פיתוח חיסונים חדשים מאפשרת רשימת פטנט לאורך של מספר שנים לחברה שפיתחה את החיסון (כמו גם תרופות). במהלך השנים הללו המחיר של החיסון גבוה ואחר כך, כשפג הפטנט כל חברה יכולה לייצר את החיסון והמחירים יורדים בצורה דרמטית. ישנם מקומות בעולם בהם מדינות מייצרות חיסונים בעלות אפסית.
רוב החיסונים שנמצאים בתכנית החיסונים של משרד הבריאות הם חיסונים ללא פטנט ולכן גם זולים מאוד. אני לא חושב שיש כאן אינטרס כלכלי גדול.
אני בהחלט מתקומם כנגד  תופעה שמתרחשת בקשר לחיסונים חדשים. חברה מייצרת חיסון חדש. יש לה מספר שנים להרוויח על החיסון הזה. ארגונים רפואיים משתפים פעולה עם חברות מסחריות בפרסום ושיווק החיסון, וכאן אינני יודע מי מרוויח מה ולמה. חלק גדול מהתחושה של "מתקפה" בעד חיסונים נובע מהחיסונים החדשים הללו. הרבה רופאים למשל למדו שחיסון הגרדוסיל עולה המון כסף. סרטן צוואר הרחם הרבה פחות נפוץ בישראל מאשר בארצות הברית ולכן לא ברור האם באופן חברתי ראוי להמליץ על השקעת כל כך הרבה משאבים למחלה כל כך נדירה. אולי כדאי לחכות עוד כמה שנים, כשיפוג הפטנט ורק אז להתחיל לחסן? בינתיים, כולנו שומעים פרסומות ומודעות, ובשקט יש גם הפחדה של הרופאים. המסר הוא שאנחנו חייבים ליידע את המטופלות שלנו (באופן פעיל כמובן) על החיסון. גם אם אנחנו חושבים שיש למטופלים שלנו דברים הרבה יותר חשובים לעשות עם כספם. ברור שכאן המשוואה מתהפכת. ייתכן שלהורה הפרטי כדאי לחסן את ביתו, אבל ברור לי שכחברה מדובר במחלה שמסכנת מעטים שבמעטים ולכן כדאי לממן הרבה דברים אחרים לפני שמממנים את החיסון היקר הזה.
במקרים אחרים אני חושב שראוי שארגוני רפואה – ארגון רופאי המשפחה, רופאי הילדים וכדומה ימליצו על חיסון במנותק ממערכת יחסי הציבור של החברה. יש חיסונים שראוי להמליץ עליהם וכמעט לא שמענו עליהם (כמו החיסון כנגד חיידק הפנאומוקוק המגעול). ראו ברשימה שלי שם. העניין הזה הוא נושא לדיון מתחום האתיקה הרפואית והתקשורת – מערכת יחסים שנמצאת כל הזמן בבדיקת גבולות.
הטענה שמשמיעים כנגד מחקרים רפואיים, שהם מוטים בכוונה, שרופאים מסתירים מידע או מטאטאים אותו אל מתחת לשולחן מקוממת (מכאן גם הגיעה הבדיחה, בחיי בדיחה, של סוף הפוסט. פשוט רציתי לסיים בנימה מחוייכת). אני קורא לכל מי שמאתר רמאי שכזה לחשוף אותו.
אני מציע לבדוק טוב כשקוראים ספרות נגד החיסונים ולראות האם אין שם אינטרסים כפולים. לעיתים – מדובר ביצרנים של מוצרים מתחרים – כמו למשל חיסונים הומאופטים, וברור לי שבתוך כל הספרות הזו יש גם אמיתות. אני יודע שאדע יותר בעתיד בזכות הדיון הזה.


עוד פעם אומנות?
האומנות של המעשה הרפואי, והאומנות של מטופלים חכמים היא להתאים את הטיפול הרפואי לאדם. אני חושב שראוי שהורים ישקלו טוב כל חיסון וחיסון, יקראו על המחלה, יבדקו בציציות. אני חושב שיש חיסונים שבהחלט אפשר להתאים ללוח זמנים גמיש, ויש חיסונים שהימנעות מהם מסכנת רק את הילד ולא את סביבתו. זו האומנות. למצוא רופא/ה שסומכים עליהם, לשבת יחד ולהחליט. ולקבל אחריות על ההחלטה.


אחריות
אני בהחלט חושב שצריכה להיות לקיחת אחריות של החברה עבור נזקים (אם יש כאלו) של חיסונים. מאחר ומדובר בחיסון למען הכלל ולא רק למען הפרט, ראוי לסייע לנפגעים (אם יוכח קשר).
אני חושב שבאותה מידה צריכה להיות דרישת אחריות מהורים שלא מחסנים עבור בחירתם. אפשר וצריך לבצע חקירה אפדימיולוגית כשמופיעים מיקרים חדשים של מחלות שניתנות למניעה בחיסון, ואפשר לבקש מההורים שלא חיסנו לשלם את החשבון, או, לפצות נפגעים מהחלטתם.


ביקורתיות
חשיבה ביקורתית היא דבר חשוב.
למשל, התמותה עקב שעלת ודיפטריה ירדו באופן דראסטי מבחינת התמותה עוד לפני פרוץ החיסונים. הסיבה היא המצאת האנטיביוטיקה שנים קודם לכן. עדיין, טיפול בפניצילין גורר תגובה אלרגית מסוכנת בשיעור של 1/10000. עדיין לדעתי עדיף הסיכון שבחיסון. לשינויים בהיגיינה, סניטציה, תזונה טובה היו השפעות אדירות על הירידה בתמותה ממחלות שונות (ביניהן חצבת).
למרות הכל, אני מאמין שכאשר ירד שיעור המתחסנים בקהילה הכללית יהיו מקרי מוות. האם מישהו יכול לתת מספר של שיעור המוות הנובע מחוסר התחסנות? הנתונים האלה כל כך מורכבים ומרובי פקטורים (תזונה, הגיינה, נטייה גנטית), שקשה לי להאמין שאפשר יהיה לתת מספרים מדוייקים כמו שמואיז מבקש. אני אנסה. לא מבטיח להצליח.
אפשר ליישם חשיבה ביקורתית על ההכרזות נגד חיסונים. עלייה בשיעור האוטיזם. קשה לי להבין למה להאשים את החיסונים ולא גורמים רבים אחרים כמו חשיפה לטלוויזיה מגיל אפס כמעט שלא היתה בדורות קודמים (אצלי בבית אין טלוויזיה), בדיקות אולטרסאונד מרובות ממושכות והשפעתן על מוח העובר (רק שיהיה ברור לא הוכח שום קשר בין זה לבין אוטיזם אבל כשאני רואה הורים צעירים עוברים שעה וחצי של אולטרסאונד רק כדי להפיק תמונות תלת מימדיות נחמדות של העובר – יש בזה משהו מטריד). כימיקלים במזון, זיהום אוויר, ואבחון יתר. כל הרעיונות הללו לא מוכחים בדיוק כמו התיאוריה שהחיסונים גורמים לאוטיזם.
בואו נהיה ביקורתיים באמת. סטטיסטיקה אף פעם לא תיתן לנו תשובות טובות לדברים כאלו שמחליטים לפי רגש, לפי פחדים עמוקים. ההחלטות הללו תמיד נערכות בתנאי חוסר וודאות. מספרים – מדויקים ככל שיהיו לא נותנים לנו את המידע לגבי ילד אחד, אהוב ליבנו שחולה במאה אחוז, או בריא במאה אחוז. למרות זאת אני אנסה להביא נתונים מספריים כשהנבירה שלי בספרות תביא כאלו.


שקיפות – מואז צודק. צריכה להיות יותר שקיפות. לדעתי אין כאן ערפול מכוון אלא פשוט חוסר ידע. אני חושב שהשיטה הצרפתית שאתה מעלה בתגובה שלך – חיוב בחוק של מספר קטן של חיסונים שקשורים להגנה על הציבור היא שיטה מעניינת ודורשת מחשבה. 


מה תאמר?
אקסית שאלה מה אומר לאמא שילד שלה נפגע מחיסונים. זו שאלה קשה כי אני באמת לא חושב שילדים הופכים לאוטיסטים בגלל חיסונים. אם בכל זאת, אומר לה שהמלצתי על החיסון בתום לב כי חשבתי שאני ממליץ על הדבר הטוב ביותר בשבילה, ובגלל שחשבתי שהסכנה של המחלה הזיהומית גדולה וממשית לילדה ולקהילה כולה. אומר גם שאני מבין מאוד את המצוקה שלה ושאמשיך לטפל בה ובילדתה כל עוד שירצו בי כרופא שלהם. אני לא נעלם. אני כאן לאורך כל המסע.


טיפלתי?
רחל שאלה אם טיפלתי אי פעם בתופעת לוואי קשה של חיסון. לא. מעולם לא ראיתי דבר כזה. אבל הניסיון האישי שלי על חמש מאות הילדים בהם אני מטפל באמת לא רלוונטי לכאן. זו קבוצה קטנה.
רחל גם התקוממה על הסרטון שהוספתי בסוף. הוא כוון כבדיחה, וכך גם צריך להתייחס אליו. הוא הגיע מתוך החוויה שלי כרופא שמתמודד מול חשד, טענות ותחושה שאני חלק מקונספירציה גדולה. ואני בכלל אין לי אחות.


סיום?
אני מודה לכולם (באמת) על דיון רציני באמת שגרם לי לחשוב המון. עמית וגיל התווכחו בצורה מעוררת השתאות וכבוד. רמת הכתיבה שלכם והרצינות פשוט מדהימה. לא הצלחתי לענות על כל שאלה, ואני גם לא מעוניין לעשות את זה. אני בהחלט אמשיך לחשוב באופן ביקורתי תמיד. אני מקווה שכולם יהיו בריאים.


בלוג חדש – רופא ושב
לא ברור לי למה בדיוק אבל פתחתי בלוג רפואי פרופר. על מאמרים שאני קורא, על רפואה ממש. ראיתי שאני מסכם כמעט כל שבוע מאמרים רבים שאני קורא, וכותב עוד על רפואה ממש, וחשבתי שאחרים יוכלו ליהנות מהעבודה הזו. חשבתי שדיון שם יכול לחדד לי נקודות ולסייע לי כמו שדיון כאן מסייע כאן. שם אעדכן גם בנושא החיסונים. כאן, אמשיך לכתוב ליד הרפואה, וכתיבה אישית.


תודה רבה על תשומת הלב!
אסי

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 11 בינואר 2008 21:25 |

חיסונים לא חיסונים, אחריות אישית וחברתית

פוסט שמתחיל עצוב, ממשיך טרגדיה ונגמר בצחוק.


שוב, מתפרצת החצבת בקרב ילדים שלא חוסנו מסיבות שונות ומשונות. דתיים, חילוניים, הורים.


הארץ, (כמובן), מפרסם מאמר אוהד למחצה על ה"תופעה" של סירוב מודעשל הורים לחסן את ילדיהם.


כל זה בתקופה שגשם של חיסונים חדשים (חשובים יותר ופחות) מאושרים על ידי משרד הבריאות (שמו לב במיוחד לחיסון כנגד חיידק הפנאומוקוק המגעול).


כמה הנחות יסוד (שלי).


כל ההורים אוהבים את ילדיהם ומנסים לעשות את הטוב ביותר עבורם.


אין חובה חוקית לחסן ילדים. לא נראה סביר בעיני לכפות קבלת טיפול רפואי מכל סוג שהוא על בני אדם.


אני מאמין גם שיש חובה לתת טיפול רפואי מלא וטוב לכל סיבוך וחולי שייגרם לבני אדם על רקע אמונתם, גם אם מוטעית.


אני חושב לעומת זאת שחייבת להיות דרך לתבוע אחריות מאנשים שמעמידים אחרים בסכנה.


כמה נקודות מאוד מטרידות בתופעה של סירוב לחסן בעיני :


1. ההורים הללו, (ובעצם ילדיהם), מסתמכים על החיסון שלנו, ההורים המחסנים. בגלל שכמעט כולם מחסנים את ילדיהם, שיעור המחלות החמורות הללו נמוך מאוד בישראל. בזכות השיעור הנמוך הזה הסיכוי של ילדים לא מחוסנים להידבק במחלה נדירה – קטן. הבריאות שלהם מורווחת על חשבון הדקירות שלנו.


2. ההורים הללו, מקבלים החלטה בעלת משמעות כבדה על בריאותם של אנשים אחרים. בראש ובראשונה ילדיהם, אבל גם על בריאות הציבור כולו. למשל, ילד שלא חוסן חולה בחצבת יכול להדביק ילד קטן מגיל שנה שהוריו מקפידים על חיסונים. הם מקבלים החלטה אבל לא נושאים בשום עול של השלכות ההחלטה שלהם.


3. סירוב לחסן הוא חלק מתרבות נגד שמבוססת על בליל של שמועות, אמונות במסווה של מדע, ופחד יחד עם אמונה חזקה ב "לי זה לא יקרה". כרופא שטיפל בתינוקות חולי שעלת, באבעובועות רוח שהרגה ילד, ובכל טוב שהטבע מעמיד לפיתחנו, אני יודע שההורים הללו עם כוונות טובות, מעמידים את ילדיהם בסכנה של סבל רב במקרה הטוב, וחולי קשה במקרה הרע.


4. אבעבועות שחורות חוסלה לחלוטין האמצעות חיסונים. פוליו כמעט וחוסלה. נכון, חיסונים הם לא פיתרון קסם, קיימות בעיות רבות כמו צורך במנות דחף חוזרות בכדי למנוע התפרצות המחלה עם ירידת הזיכרון החיסוני, תופעות לוואי, ועוד חששות רבים ומוצדקים.


5. הקושי הגדול ביותר מבחינתי הוא החשד הבסיסי של אנשים רבים ברופאים. מטופלים אמרו לי בידידות רבה שהם בטוחים שהרופאים מרוויחים כסף מחברות התרופות עבור מכירת החיסונים. פושר אני. ואני בכלל רופא קמצן בתרופות. משתדל לפחות. עוד על חיסונים ותאורית קונספירציה בוידאו למטה. 


 


אני מקווה שתימצא הדרך בלי לחייב חוקית כמו בדמוקרטיה הגדולה, אלא בהסכמה אזרחית רחבה ככל האפשר. בצורה דומה החוק לאיסור על עישון במקומות ציבוריים, מסעדות ובתי קפה עבר בצורה חלקה כל כך. הסיבה המרכזית היא הסכמה חברתית רחבה שעישון הוא רע. הסכמה רחבה לכך שמעשנים מסכנים גם את אלו שלא מעשנים לידם. ילדים לא מחוסנים עלולים לסכן את סביבתם.


בקטע הוידאו הבא – בין האשמה של האמריקאים ברצח העם בדרפור, מואשמים היהודים בהמצאת החיסונים והפצתם (יחד עם הבונים החופשיים) בכדי להשתלט על העולם. אם כבר קונספירציה, אז שתהיה כמו שצריך.





 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 9 בינואר 2008 23:13 |

דברים לסדר.

זהו. כולם יצאו. עכשיו שקט הבית. לפני תחילת היום ומהומותיו. אפשר לחזור להתכרבל עוד כמה דקות במיטה, אפשר לבדוק אימייל. אפשר מצד שני לנקות את הכיור, לרוקן מדיח, להרביץ טאטוא. מממממ. מעניין מה אעשה?


טוב. היה טלפון.


עכשיו, מעניין מה אעשה.


קבוצת חוקרים אנגלים ניסתה לבדוק מהי סביבת בית החולים המתאימה ביותר לילדים. הם עלו על הרעיון המדהים שאפשר אולי לשאול את הילדים עצמם איך הם רוצים שהמחלקה תראה?


הם ראיינו 250 ילדים מאושפזים ושאלו לדעתם. הם הגיעו לכמה מסקנות מעניינות.



  • לא מאפשרים לילדים לקבל את תפקיד החולה באופן מוחלט. והם לא מבסוטים מזה. הוראה בבית החולים, משחקיות, וכל השאר הם אולי מאוד נחמדים, אבל חלק מהילדים פשוט סובלים מזה שמוציאים אותם מהמיטה המפנקת כדי ללכת לשחק במשחק עם חלקים חסרים מכוסה בנזלת עתיקה.
  • ילדים (בגיל בו אפשר לראיינם, לא תינוקות) – לא רואים את סביבת בית החולים כסביבה מפחידה באופן מיוחד.
  • הרבה מהילדים הגדולים התלוננו שמחלקות הילדים מכוונות בעיצובן לילדים קטנים ותינוקות. זה מעצבן כשאתה בן 14 לראות עננים ושמים וליצנים מודבקים בבורדרים וטפטים, או מוביילים של חלליות מול העיניים כשיש לך כאב ראש.
  • ילדים רוצים מרחב אישי ופרטיות, ורוצים גם אפשרות להיות יחד – לפי בחירתם.
  • ילדים רוצים שליטה על הסביבה. להחליט מתי להדליק ולכבות את האור, מתי לכבות את הטלוויזיה, וגישה חפשית למועדוניות שלרוב פתוחות רק בשעות מסויימות.
  • ילדים לא רוצים חללים מופרדים לפי מינים (מה עם בני נוער?).
  • כאן הפתעה גדולה – ילדים לא אוהבים מחלקות מלוכלכות, מבולגנות, ומשעממות בעיצובן. הם מעדיפים מקומות נקיים, מעוצבים ויפים. לא יאומן.

מתוך כל העבודה הטובה הזו מה יצא לתשקורת? קבוצת חוקרים בריטים מצאו שילדים מפחדים מליצנים. הרבה מן הילדים דיווחו שליצנים מפחידים אותם ושהם לא היו רוצים ליצנים בעיצוב בית החולים שלהם (על הקירות, בטפטים). בסיכומים של החוקרים הללו באתר האינטרנט אין מילה על ליצנים, אלא על תלונה של ילדים בוגרים על טפטים וליצנים כדבר תינוקי בעיצוב החדר. ולא ברור על מה מדובר. שלחתי להם מייל. נראה.


בכל מקרה, כמו שבתי החולים מעוצבים לפי רעיונותיהם של מבוגרים, כך גם הליצן הרפואי מעוצב לפי רעיונותיהם של מבוגרים למה ילדים יאהבו. מנסיוני הפעוט אני חייב לאמר שלא ראיתי הרבה ילדים מפחדים מליצנים רפואיים (היום הנטייה היא לא ללכת עם איפור פנים מוגזם, והרבה פעמים הליצנים נראים פשוט כמו אנשים מצחיקים). עוד אני יודע שיש ילדים שזה לא עובד בשבילם. הם מפחדים, הם עצובים, הם – כמו מבוגרים רוצים שקט לשחות במחלתם, ברחמים עצמיים, ובהחלמה. אנחנו כמבוגרים צריכים לכבד את זה.


תמיד חשבתי שצריך להפנות את האנרגיה של הליצנות הרפואית אל המבוגרים. ילדים לרוב מקבלים המון אהבה בבית החולים. תשומת לב המשפחה מרוכזת בהם ולפחות אחד ההורים מבלע איתם 24 שעות ביממה. סבא וסבתא באים, וחברים מבית הספר, וחוץ מזה הצוות קצת יותר נחמד, ויש משחקיה, וכיתת לימוד וכל מיני. מבוגרים שמגיעים לבית החולים הרבה פעמים הם יצורים בודדים. אף אחד לא בא. ואולי רק לכמה שעות. יש שם כאלו שחיים לבדם או בבית אבות מנוכר ולא חובקו המון שנים. הם כמהים למגע אנושי ולאהבה. הם אלו שצריכים את הליצן.


אבל הרבה יותר קל (רעיונית), לעבוד עם ילדים. ליצנתי בבתי אבות, במוסדות לחולים קשים, במחלקות אונקולוגיות. הרגשתי תורם הרבה יותר עם המבוגרים. גם במחלקת הילדים לפעמים העבודה היא מול ההורים. להקל את סבלם. הם סובלים. כל מי שישב חרד רועד ליד ילד חולה בבית החולים עם קוצר נשימה או השד יודע מה יודע למה אני מתכוון.


בכל מקרה, בתי חולים הם מקום של אין ברירה, כמו משרד הרישוי למשל. לא באים בשביל הכיף.


מחקר אמיץ מפקיסטן פורסם השבוע ובחן אחת מהאמיתות האלו. דלקת ריאות קשה בילדים חייבת להיות מטופלת בבית החולים. זו האקסיומה עליה ערערו כאן. דלקת ריאות היא מחלה קטלנית והורגת יותר משני מליון ילדים בשנה (מישהו חישב שזה יוצא ארבעה בדקה!). מסתבר שהאקסיומה אולי לא נכונה כל כך. אולי אפשר לקבל טיפול בבית. מצד שני אם תגללו שם עד למטה תראו שאני בכלל לא בטוח שניתן ליישם את המסקנות הללו על החיידקים שלנו, על הילדים שלנו, ועל הרופאים שלנו. בכל מקרה אם יש ברירה – עדיף בבית.


 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 7 בינואר 2008 7:33 |