מפגשים בין הרים

בראש השנה הצלחנו לגנוב עשרים וארבע שעות לבד. ספטמבר חמים, הילדים אצל סבאסבתא ואנחנו ברכב, נוסעים לגדעונה למלונית של יואב וברכה גל, שכן מרשימות.


בפנייה למושבה הקלאצ' של הקורדובה החבוטה יורד ולא עולה יותר. אני מאט, כופה הילוך ראשון בחריקה צורמת, ומשלים את הנסיעה לאט לאט, בקצב שמתאים לזמן ולמקום, עד לקצה העליון של המושבה – שם המלונית. מחנים, ומתחילים לחשוב מה עושים.


בכניסה – קבלת פנים נעימה, בלובי / חדר אוכל מאיר פנים, על כוס קפה, מדברים. בראותו את המצוקה יואב מציע להמליץ על מספר מסעדות באיזור לערב, להסיע אותנו למסעדה הנבחרת ולהחזיר אותנו כשנסיים לאכול. מלאך. הוא גם מצליח להאיר בפני את חצי הכוס המלאה. יומיים, בלי הילדים, בלי מכונית ובלי כלום מלבד שנינו. צודק.


חדר נעים בקומה השנייה, נקי, ומזמין, עם חלון ענקי אל העמק. גבעת המורה החצופה ממש ממול ומעט מאחוריה נשקף הר תבור. עין חרודים ממש קרובים, ובית השיטה בו עברנו אחרי הצבא ולפני הלימודים גם קרוב. ארץ שורשית, שדות, מדגה, מטעים. אם לא הלב הרציני של הציונות, לפחות הטחול שלה, או, הלבלב.


בינתיים החלטנו לחכות עם הגרר. נכנסים לקצב שקט. רגוע. מתון.


מדברים קצת עם יואב ובני המשפחה. לאחר שנים במרכז הצפינו אל העמק, והקימו בעמל, יזע והרבה דמעות את המלונית באיזור העמל הזה. העמק שמתחיל להתעורר בתיירות, להשיל את בגדי העבודה וללבוש בגדי ערב, עם עניבה ואיפור, צימרים מעיינות, פרחים ומסעדות.


יואב מספר את סיפור המלונית, את סיפור הדמעות והיזע בצורה מפליאה בבלוג, ומאפשר הצצה קטנה אל תלאותיו של יזם תמים שנתקל עם ראשו בגלגלי השיניים החורקים של המערכת. משהו בין קפקא לגוגול, כל כך ישראלי אבל גם עולמי. שלטון המשרדים – הבירוקרטיה, אותו תחליף דהוי לשיטה הפאודלית שהנהיג נפולאון, תקע, והלך.


בערב מסעדה מקסימה בעפולה. בעפולה? מקסימה? ללה. יואב לוקח ומחזיר. נוחתים למיטה, ומתעוררים לבוקר – יורדים למעיין חרוד, מאז טיולי בית הספר לא ביקרתי שם, ובעצם כמעט ולא השתנה שם כלום. אחר כך, חזרה לארוחת בוקר עשירה, ומשם – לסיור בבית הקברות של המושבה. בית הקברות של קבוצת עין חרוד, שמספר באבניו, ובעצמות שמתחת את סיפור העמק, וקצת גם את הסיפור של כולנו. אידאולוגיה, אהבות גדולות וקטנות, מוות אלים, כיתוב רב משמעות על מצבות. מה שברור הוא שאת הארץ הזו בנו ילדים, הוזים, מרדנים, שטופי הורמונאז' אהבה ושנאה.


בצהריים מגיע הגרר, אנחנו נפרדים מהמכונית. מחכים להסעה חזרה לסבאסבתא. יושבים ומשוחחים עם המשפחה. הילדים – מרשימים בחכמתם, שגדלו ללא טלוויזיה ועם הרבה דברים אחרים. ספרים, חכמה ואהבה. כך מסתבר שהמלונית הזו היא פרויקט משפחתי. הילדים מנקים, מחליפים סדינים, מותחים כיסויים. כולם עובדים, כולם תורמים, ובני התשחורת מספרים על התחושה הטובה שבעבודה. בתרומה למשפחה ולפרנסה. באהבה.


יש משהו מאוד נעים בפגישה עם עוד שכן ברשימות. מישהו שאת חייו אני מלווה באמצעות המילים בשנתיים האחרונות. שכנות טובה היא הרבה יותר מאשר פגישה מקרית במכולת למטה ברשימות. יותר מאימייל חטוף או טוקבק. העולם העשיר שנפתח בפני באתר הזה, האנשים המיוחדים, השלם שלנו שגדול הרבה יותר מסכום חלקיו. ולמרות הקירבה שאפשר ליצור בווירטואל, אין כמו פגישה, כמו עיניים מסתכלות, אוזן שומעת, אף מריח. אין.


תודה לברכה, ליואב ולמשפחתם.


תודה על החמימות, העזרה, הפשטות, והאופטימיות.


שנה טובה והצלחה.


ואם אתם מתכננים חופשה, אני מציע לסור לגדעונה. בהילוך ראשון. לאט לאט…


 


עדכון שפעת


אתמול העלתי פוסט טכני מאוד על חיסוני שפעת לקראת עונת השפעת הממשמשת. קצת משעמם אבל די חשוב בעיני.


השפעת שלנו קשורה לרוב קשר הדוק לשפעת של חצי הכדור הדרומי – באיחור של כחצי שנה.


השנה היתה עונה קשה של שפעת באוסטרליה ובניו זילנד. נתוני התחלואה וגם נתוני התמותה הראו על עלייה משמעותית, לעומת שנים קודמות.


עוד ממצא מעניין היה דיווחים ראשוניים על עלייה בהיארעות של סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) באותה עונה. אני ממתין לפרסום מדעי ולא לפרסום חדשותי כמו זה כדי לעשות סדר במחשבות.


האם השפעת מסביב גרמה להורים ולרופאים לפספס סימנים ראשונים של סוכרת ועקב כך יותר מקרים חדשים קשים הגיעו לבתי החולים? האם יש קשר מסויים למחלה כמו שפעת וסוכרת? אנו יודעים שסוכרת סוג 1 היא מחלה של מערכת החיסון שתוקפת את התאים מפרישי האינסולין בלבלב. מעבר למרכיב תורשתי יש השפעות מרובות שיכולות לתרום להופעת המחלה – סביבתיות, זיהומיות, ואולי אפילו סטרס.


ויקי מקצועי שמדווח ומחדש כל יום בנושא השפעת.

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 28 בספטמבר 2007 22:20 |

המנעות 1

חיסון שפעת עונת 2007-2008


השפעת – מחלה וויראלית המופיעה מדי חורף בישראל, וכוללת עלייה חדה של החום, שיעול, כאב ראש, כאבי שרירים, ולעיתים נזלת וכאב גרון. בניגוד ל"הצטננות פשוטה" שגם היא לרוב נגרמת על ידי ווירוסים בחורף, השפעת היא מחלה קשה הרבה יותר. הגבלת התפקוד עקב החום הגבוה, החולשה וכאבי השרירים היא משמעותית ואבדן ימי עבודה הוא משמעותי. הווירוס מועבר דרך האוויר כלומר – בשיעול, עיטוש וכדומה. בכל שנה חולים לפחות עשרה אחוזים מהאוכלוסייה בשפעת, ויש שנים בהן ההדבקה מגיעה עד ארבעים אחוז. בניגוד לווירוסים רבים אחרים – בהם ניתן לחלות רק פעם אחת, ובזמן המחלה מערכת החיסון מפתחת זיכרון חיסוני שלא מאפשר הדבקות נוספת במחלה, בשפעת ניתן לחלות שוב ושוב. הווירוס הערמומי משתנה גנטית במהירות והגנטיקה השונה בכל שנה מונעת ממערכת החיסון מלתקוף את הווירוס לפני הופעת המחלה.


השינוי הגנטי מתרחש לרוב באופן הדרגתי, וכך מערכת החיסון מצליחה להתגבר על הווירוס ללא בעיות מיוחדות ברוב הפעמים. לעיתים, בתדירות משתנה, הווירוס עובר שינוי דרמטי יותר, והופך להיות בלתי מוכר לחלוטין למערכת החיסון. ווירוס כזה מתפשט במהירות ברחבי העולם ויכול לגרום לפאנדמיה – מגפה כלל עולמית. המגפה המשמעותית האחרונה התרחשה בשנת 1918 וקטלה עד 40 מליון איש. יש הטוענים שפגיעת המחלה בכוחות הגרמניים היא שהובילה לכניעת גרמניה ולהסכם וורסאי מאותה השנה. הווירוס שוחזר לאחרונה והיום מאמינים שערבוב גנטי בין ווירוס שפעת האדם, שפעת החזיר, ווירוס שפעת העופות הוא שהוביל ליצירת הווירוס החדש והקטלני. התמותה הייתה גבוהה במיוחד בקרב צעירים, וקיימים דיווחים מסמרי שיער מהתקופה. פנדמיות נוספות היו בשנות החמישים והשישים וגם הן קטלו מליונים.


שפעת רגילה היא לרוב מחלה שחולפת מעצמה תוך שבוע עד עשרה ימים, ללא סיבוכים. הסיבוכים אינם נפוצים וכוללים ברונכיטיס, דלקת ריאות, החמרה של מחלת ריאות קיימת, סינוסיטיס, דלקת אוזניים, ועוד ועוד… קשישים, תינוקות ופעוטים נמצאים בסיכון הגבוה ביותר להתפתחות סיבוכים, לאשפוזים ולתמותה. השפעת היא סיבת המוות הזיהומית הנפוצה ביותר בעולם המערבי. בנוסף, השפעת גורמת לאשפוזים רבים, לעומס במחלקות האשפוז, ולנזק כלכלי למשק כולו.


החיסון כנגד שפעת מורכב מחלבונים של הווירוסים שצפויים לתקוף בעונה הקרובה. מדובר בווירוסים שגרמו לתחלואה בחורף של חצי הכדור הדרומי, (בקיץ שלנו), ובעצם, מדובר בהשערה. החיסון יעיל אך לא לגמרי. בשנים בהן החיזוי מדייק, פעולת החיסון טובה והתחלואה יורדת בצורה משמעותית. יחד עם התחלואה יורדים ימי האשפוז, אבדן ימי העבודה, והתמותה בקרב הקשישים. בשנים בהן החיזוי מדייק פחות – התחלואה יכולה להיות גבוהה. בהחלט ייתכן שאדם שחוסן יחלה בשפעת, אך, צפוי שהמחלה תהיה קלה וקצרה יותר.


מעבר למניעת המחלה באדם הבודד, חיסון נרחב בקהילה מגן על חבריה, במיוחד המבוגרים, התינוקות והחולים במחלות כרוניות. יש המקווים שהחיסון יכול למנוע את הקפיצה הגנטית הבאה בין ווירוס העופות לווירוס האדם, ובכך לעכב או למנוע מגפה עולמית. לנו, החיים בממשק עם עופות אחריות מיוחדת בנושא זה.


מעבר לחיסון, בנוסף לחיסון קיים היום טיפול תרופתי לשפעת שמומלץ במקרים מסוימים, אך טיפול זה לא מונע את המחלה.


לעיתים קיימת תחושה שהחיסון אינו יעיל. הסיבה המרכזית היא המחלות הוויראליות הרבות שמתרחשות בחורף וגורמות להצטננות או למחלה דמוית שפעת. החיסון אינו יעיל מחלות אלו, אך, הסיבוכים מהן, התמותה, ושיעור האשפוזים בגללן נמוך מאוד.


את מי מחסנים?


ההמלצות משתנות לעיתים קרובות, ומתרחבות בהדרגה – ככל שנמצאות הוכחות ליעילותו של החיסון (יעילות יכולה להתבטא בהפחתת תמותה, בירידה בימי אשפוז, בירידה בכמות הסיבוכים, או, אפילו בירידה באבדן ימי עבודה).


ההמלצות העדכניות של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות כוללות את :



  1. מבוגרים מעל גיל 50 ובמיוחד מעל גיל 65.
  2. חולים במחלות כרוניות שונות, מחלות ריאה, מחלות לב, וכדומה.
  3. נשים בהריון, או, נשים המתכננות להיות בהריון בעונת השפעת הקרובה.
  4. עובדי מערכת הבריאות, ועובדי מערכת החינוך – במיוחד בגיל הרך.
  5. הורים לילדים לגביהם מומלץ מתן חיסון, הורים לילדים מתחת לגיל חצי שנה, וכל המטפלים הקבועים בילדים אלו.
  6. ילדים מגיל חצי שנה עד גיל חמש (ובמיוחד ילדים עד גיל שנתיים)

    1. ילדים עם מחלות כרוניות.
    2. ילדים המתגוררים בבית עם אדם בסיכון גבוה.

ההמלצות רחבות מאוד וכוללות לדעתי את רוב המטופלים במרפאתנו.


אנו אמורים לקבל את החיסונים באופן הדרגתי החל בחודש אוקטובר, ומתחילים במתן החיסונים לאוכלוסיות בסיכון הגבוה ביותר. לאחר סיום החיסון באוכלוסיות בסיכון, אנו מחסנים את האוכלוסיות המומלצות שלהן סיכון נמוך יותר. לבסוף, וברוב השנים נשארים חיסונים נוספים הניתנים לכל מי שמעוניין.


בעונה הקודמת שיעור המתחסנים ירד בארץ כולה עקב דיווח על מספר מקרי תמותה בקרית גת. כל הבדיקות שנעשו הראו שהתמותה בקרית גת באותם החודשים, ואפילו במרפאה המדוברת, לא חרגה מהצפוי, ולא נמצא קשר בין החיסונים שניתנו לתמותה. מדובר בחיסון שמורכב מחלבונים, אין בו ווירוס חי, ולא צפויות תופעות לוואי משמעותיות.


אספקט חשוב נוסף במניעת התפשטות השפעת הוא המנוחה והבידוד. לחולים בשפעת מומלץ לנוח בביתם. לא מומלץ להגיע לחדר האוכל למניעת הדבקה של בריאים. עוד פחות מומלץ להגיע אל מקום העבודה – שמשמש חממה להדבקה. 


כמו בחיסונים רבים – התועלת האישית הצומחת מהחיסון יכולה להיות קטנה. באנשים צעירים ובריאים ההתחסנות לא מורידה תמותה או אשפוזים ומורידה במידת מה את ימי העבודה האובדים עקב המחלה. באנשים מבוגרים ובמיוחד אלו החולים במחלות כרוניות קיימת הפחתה בתמותה, באשפוזים ובתחלואה. שיעורי חיסון גבוהים גם אם לא תורמים לאדם הבודד – יכולים לתרום לקהילה כולה בהפחתת העברת המחלה והדבקה, ומניעת המחלה ממטופלים בסיכון. התועלת הקהילתית והציבורית שיכולה לצמוח מחיסון היא גבוהה. 


אנו מאחלים לכולנו שנת בריאות, ללא שפעת.


 


אתר השפעת של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות


אתר משרד הבריאות המספק ניטור שוטף אחר המצאות שפעת בישראל


דף מידע של משרד הבריאות (משנת 2005)

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 27 בספטמבר 2007 17:53 |

המנעות

מצורפת כאן הרשימה הראשונה מסידרת רשימות בנושא רפואה מונעת שאני כותב למטופלי.


לבריאות!!


 


גבורה


מתמחה נמרץ בחדר המיון מניח אלקטרודות על בית החזה של חולה חסר הכרה זועק clear! ומשגר מנת חשמל אל ליבו של מטופל שחדל לפעום. המוניטור חוזר לפעום בצורה סדירה. החולה מתעורר בנשיפה שורקנית ושיעול. תודה דוקטור הוא אומר. הצלת את חיי. חדר המיון כולו פורץ במחול הבה נגילה. הרופא הגיבור הציל את החולה.


הקפא תמונה. בואו נסיר לרגע את המבט מהרופא הגיבור בחלוק הלבן שרוכב אל עבר השקיעה. נתמקד במטופל. שוכב מבוהל, מחובר, מצונרר. ריאותיו מתרגלות מחדש לליטוף של אוויר. קל לראות את משקל היתר. הידיים מחפשות את קופסת הסיגריות והמצית. הוא מתבדח – "תמיד אחרי שאני מתעורר אני צריך סיגריה. עכשיו אני צריך שתיים". בדיקות הדם מראות סוכרת. לחץ הדם גבוה מזה שנים. אחרי שלא מצליח למצוא את הסיגריות (שהוחרמו על ידי אחות חמורת סבר), הוא מגשש לטלפון הנייד. קבלן חשוב ועצבני. "אני מוכרח לבטל את הפגישות, הוא גוער במזכירה מהמשרד". "שום דבר, מחר אני כבר בעבודה" הוא אומר.


זוהי הסצנה, הדרמה, של סדרות הטלוויזיה. של הסרטים. בחיים, רבים לא שורדים. רבים נפגעים ולא מצליחים לשוב לחייהם הרגילים.


הקפא תמונה והחזר לאחור, עשרים אולי שלושים שנה לאחור. אותו הגבר, לפני מסע החיים, לפני הקילוגרמים, לפני העשן המחניק, לפני הנקניקים והעצבים.


בשלב הזה, מוקדם מאוד, אנו מסוגלים – בצורה פחות דרמטית, והרבה פחות מעניינת, לדחות או למנוע לגמרי את הסצנה הדרמטית שתוארה בראשית הרשימה.


מהי הרפואה המונעת?


רפואה מונעת – ענף ברפואה שהולך ומשתכלל, ומסתבך, ומתקדם. ענף שעוסק בצורה לא דרמטית במניעה של הדרמות הגדולות של החיים. וגם הקטנות. היום, אנו מסוגלים במאמץ משותף למנוע רבות מהמחלות הקשות גורמות התמותה והתחלואה. זוהי המניעה הראשונית, למנוע הופעתה של מחלה. דוגמא טובה למניעה ראשונית – חיסון שמונע את המחלה לחלוטין.


 מחלות רבות שאיננו יודעים, (עדיין), איך למנוע, אנו יודעים לגלות מוקדם. כשהן קטנות. במצב כזה, אנחנו מסוגלים לחבוט מכה נמרצת במחלות ולחסלן לפני שיגדלו, או, להתחיל בטיפול למניעת סיבוכים בעתיד. זוהי המניעה השניונית – הגילוי המוקדם.


כאשר אנו עומדים בפני מחלות שאיננו יודעים איך למנען, אילו שלא הצלחנו למונען, או, אלו שלא גילינו כשהן "קטנות" אנו מתמקדים במניעה שלישונית. מניעת המחלה מלפרוץ שוב. לדוגמא – לאחר התקף לב אנו עסוקים בעיקר במניעה של התרחשות התקף נוסף.


עם השנים החוקרים מאתרים עוד ועוד פעולות משלושת סוגי הרפואה המונעת, והעיסוק במניעה הופך מורכב יותר ויותר. הרפואה המונעת שבעבר התבצעה "על הדרך" בזמן הביקור אצל הרופא או האחות הופכת לעשייה שדורשת תשומת לב נפרדת, ומאמץ רב מהמטופלים ומאנשי הצוות הרפואי כאחד.


טיפות החלב – הן דוגמא לתשומת לב נפרדת שניתנת לרפואה המונעת. טיפות החלב מפוזרות בפיזור טוב ברחבי הארץ ומציעות שירות ממוקד ברפואה מונעת שאינו עוסק ברפואה "רגילה" ( כזו שמתמקדת בריפוי מחלות). השימוש בטיפות החלב נפוץ ומתבטא באופן ישיר בתמותה נמוכה של תינוקות ויולדות, אחוז התחסנות גבוה, ומיקום מעולה של מדינת ישראל בדירוג העולמי בתחום זה.


הטיפול ברפואה מונעת של ילדים מעל גיל חמש אמור להתבצע בבתי הספר. במבוגרים אין תקצוב נפרד או גוף בעל אחריות על הנושא, ולא צפוי שיהיה כזה בעתיד הנראה לעין. האחריות מוטלת על כתפי האזרחים עצמם, בסיוע קופות החולים, מרפאות הקהילה, ורופאי המשפחה.


על ראש שמחתנו


במרפאה החלטנו לשים את הרפואה המונעת בראש סדר העדיפויות. למרות שלא מדובר בעשייה דרמטית או הרואית, אלא בשעמום צרוף, רשימות ארוכות ונדנוד מתמיד. אנו מנסים לשפר בהתמדה את הביצוע של המגוון הרחב של הפעולות שמוכחות כמונעות מחלות, מאריכות חיים, או, משפרות את איכותם.


אחת מהדרכים לביצוע רפואה מונעת היא הסברה – והרשימות הבאות שיועלו בעלונים לפי היכולת והזמן הפנוי, יעסקו בדיון בפעולות שאנו יכולים לעשות בכדי למנוע מחלות.


הרשימה הראשונה תעסוק בחיסון כנגד שפעת – שאמור לנחות במקומותינו בקרוב לקראת החורף הממשמש ובא.


נשמח להערות, שאלות, בקשות, בעל פה או בכתב.


לבריאות מלאה!


צוות המרפאה.

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 24 בספטמבר 2007 6:01 |

מוות

השבוע ליוויתי עוד שני מטופלים בדרכם האחרונה, בגסיסתם. בבית, תחת טיפולי.


כמו לידה, כמו החיים, כמו אנשים, כל מוות שונה, כל משפחה אחרת, אבל הסוף. סוף.


משהו לא ברור נעלם מהגוף אחרי שהחיים יוצאים. קשה לי לזהות את האדם שהיה. כמו איזו קליפה שהתרוקנה מתכנה, היא מזכירה, אבל בעיקר שונה מהאדם שהיה כאן קודם. אני ממלא תעודה, התעודה האחרונה שמקבל האיש שהיה. תעודת פטירה. ויושב, ומדבר, ואז חומק בשקט.


כבר כתבתי פעם על ההפיכה של המוות לפרוצדורה רפואית ומוסדית, לקיחתו מהחיים, מהקהילה והמשפחה.


במקום התפקיד הראשי אליו השתחלה הרפואה במחזה הבלתי נמנע של המוות, אני מנסה לשחק תפקיד משנה. תומך, מסייע, לא חודרני, עדין.


קהילה שלמה השתתפה בצורה מעוררת השתאות בתהליך. אנשים הגיעו להיפרד. אנשים באו ונישקו, וחיבקו ועזרו גם כשנעלמה ההכרה.


תקופה של קשר אינטנסיבי מאוד עם המשפחה, עשרות טלפונים, עשרות ביקורים בבית, שיחות ארוכות ארוכות עם בני משפחה, ותמיכה בצוות, ותמיכה בעצמי. ולילות ללא נים, מלאים מחשבות. 


ולמרות הכל – עוד לא ראיתי מוות ללא סבל.


רופאים רואים מוות ככישלון. גם לי, הרפלקס המותנה הזה. קשה לי ואני לא הולך ללוויות, אני רוצה להרגיש שהתפקיד נגמר עם תעודת הפטירה. אבל הוא לא. צריך עוד – לסגור מעגל. לברר. לחפור בחוויה – כמו פצע, כמו המצב האנושי.


אולי די?


שנה טובה של חיים.

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 16 בספטמבר 2007 22:20 |