הערה לסדר

חיים כתב תגובות בדיון שהשתרשר לו ברשימה הקודמת שתמכה בהרחבת סמכויות האחיות במרפאות הקהילה.


הוא כתב בין השאר


"האחות יכולה להחליף כליל את רופא המשפחה, שממילא אינו אלא מדפסת מרשמים ותו לא"


ועוד


"אני אעדיף במקרה שכזה ללכת במשך שבועיים פעמיים לפולמונולוג, אורולוג וקרדיולוג ולתת לכל אחד לבחון את דברי השני, ורק אז, אם בכלל, ללכת לרופא המשפחה כדי שידפיס בקביעות את המרשמים שלהם".


ואפילו עוד


"ואני מדבר כמובן מנקודת מבט מטריאליסטית הדוחה את כל הדיבורים שלך על "מערכת היחסים הרגשית בין הרופא לחולה", אני מעדיף רופא גס רוח שיודע לבצע את הדיאגנוזה הנכונה על פני רופא נחמד שלא יצליח לעשות כן".


כבר שבוע שאני מתווכח איתו בראש. מסתבר שהוא פגע באיזו שהיא נקודה רכה ורגישה. אולי בבסיס רגשי הנחיתות שלי כרופא משפחה. ואני בכלל לא חשבתי שאני כזה.


מצד שני, בדיוק בשביל זה התחלתי את המסע הזה כאן ברשימות. בשביל ליצור דיון, ללמוד מתגובות, לזכך את המחשבות המעורפלות למילים ברורות. לאידאולוגיה, למשנה סדורה.


ואז, באמצע המחשבות הגיע סוף השבוע ובעיתון – שראיתי במקרה, שכב לו ראיון עם בני גאון. על מחלת הסרטן, וגם על עסקים ומשפחה.


בתשובה לשאלה הבנאלית


אתה מרגיש שהמחלה, הניתוח, שינו אותך?


הוא עונה בין השאר –


"יש לי תובנה מאוד ברורה : לכל אחד חייב שיהיה רופא משפחה שמכיר אותו ואת ההיסטוריה שלו. אני לקחתי לי רופא כזה… שהפכתי אותו לפרוייקטור של בריאותי".


כל כך פשוט, כל כך נכון.


בעשרות הדרכים בהן אנחנו רופאי המשפחה מלווים את המטופלים שלנו, אנחנו היחידים שעוברים איתם את המסע. משמנים את הגלגלים במכונה הזו של הרפואה. פרוייקטורים. מילה עיסקית. אני הייתי מנסח קצת אחרת. רופא שנאמן לי כאדם שלם. בתוך מערכת שלמה שממוקדת במחלה, צריך להיות אדם אחד, ציר שממקד את המערכת במטופל. פרוייקטור, מנהל, מנתח מערכות, מהנדס תהליכים, חבר, איש סוד, וכן, גם פקיד. סתם פקיד. אני רופא של אנשים. לא של מחלות.


ולמה רופא גס רוח? למה תמיד הברירה המוזרה הזו? כאילו שלא ניתן למצוא רופאים שהם גם מקצועיים וגם אנשים. אני מתקומם כנגד האקסיומה המטופשת הזו.


עדיף רופא מקצועי, שיבצע את האבחנה והטיפול בדרך טובה ואנושית. יש מספיק רופאים כאלו. אני משתדל שהמטופלים שלי יגיעו אליהם. לא תמיד זה מצליח. האנשים האמיתיים, האומנים במקצוע שלנו מתחבאים בין הטכנאים.


אני מבקש מהקוראים של הרשימה הזו – לחשוב מה המאפיינים שיגדירו בעיניהם רופא שיוכלו לקרוא לו "הרופא שלי". המרכז של נבחרת הבריאות שלי. בבקשה, לכתוב איך הייתם רוצים לראות – את הרופא שלכם. או הרופאה.


אולי נוכל להרכיב רשימה קצת יותר אינטיליגנטית מ"רופא גס רוח שיודע לעשות את הדיאגנוזה הנכונה". באמת זה מה שאתם רוצים מהרופא שלכם?


לילה טוב.


 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 24 במאי 2007 22:55 |

טנגו רפואה

הרפואה מסתבכת. בשנת 1993 יעד הגיוני לטיפול ביתר לחץ הדם היה לחץ דם של פחות מ 160/90.


עשור לפני כן עוד חשבו רבים שבמבוגרים לחץ דם גבוה הוא נורמאלי. לא תמיד טיפלו. לפעמים כן.


היום היעד מכוון ל 140/90 ובמצבים מסויימים כמו חולי סוכרת 135/85.


כולסטרול צריך לאזן בקפדנות. גם סוכרת. המעשה הרפואי הופך מורכב יותר ויותר, ורוב העומס נופל על רופאי הקהילה. רופאי המשפחה. במקביל לכל המשימות הקודמות – טיפול בדלקת גרון וברונכיטיס ונזלת פשוטה ודלקת ריאות, נאלץ הרופא ללהטט בין חולים מבוגרים יותר, חולים יותר, ועם דרישות קפדניות יותר לאיזון.


האשפוזים היום קצרים יותר. חולים אחרי ניתוח משוחררים ביום הניתוח או יום אחריו מאשפוז – ודורשים טיפול בפצע הניתוח, טיפול בסיבוכים ניתוחיים, איזון אחרי התקף לב.


גם הרפואה המונעת התקדמה ורופאים שרוצים למנוע מחלות נאלצים לעשות זאת תוך עשר דקות בממוצע לתור, במקביל לדיון בבעיות הרגילות של המטופל, ובנוסף להן.


העבודה שלנו הופכת קשה יותר ויותר והפער בין מה שאנחנו מסוגלים לעשות לבין מה שאנחנו עושים בפועל הולך וגדל.


מפגש של עשר דקות לאדם שסובל מעשר בעיות ומטופל בעשר תרופות הופך פשוט בלתי אפשרי.


במקום לעסוק במניעת מחלות רופאים עוסקים בהטלאת טלאים, בסתימת חורים, בחירום.


אפילו טיפול בבעיה פשוטה לכאורה כמו דלקת אוזניים בילד הפך מסובך הרבה יותר בשנים האחרונות. אנחנו נמנעים מלחלק אנטיביוטיקה. ההמנעות מחייבת ביקורת חוזרת של הילד בכל 24 שעות כדי לוודא שמצבו הטוב מאפשר המשך ניהול שמרני של הדלקת. מה שנסגר בעבר בביקור אחד הופך למסכת של שלושה ואולי ארבעה ביקורים, כולל הסברים ממושכים להורים, על אנטיביוטיקה, על הדלקת, מתי כדאי להגיע, ומה לעשות אם לא יורד החום. כשאין זמן אפשר פשוט לרשום אנטיביוטיקה וזהו. למרות שרוב הילדים מחלימים בלעדיה.


עבדתי גם בבית חולים. הלחץ לשחרר חולים מהר הולך וגדל. כל הזמן זורמים עוד ועוד חולים פנימה, והיום במחלקות הפנימיות לא מספקים כמעט איזון כוללני של מצבו של החולה. מטפלים בבעיה שהביאה לאשפוז ומשלחים הביתה ל"מעקב רופא מטפל". גם בבית החולים מטפלים במשבר. לא בחולה.


כדי לפתור את המשבר הנוצר מהעומס האדיר שמצטבר בגלל התקדמות הרפואה אנחנו חייבים עזרה.


אפשרות אחת היא להוסיף אלפי רופאים למערכת. הכשרת רופא אורכת כ15 שנה. היא יקרה. היא תגיע לבשלות בדור הבא – אולי.


אפשרות נוספת היא להעזר באחיות ועוזרים פרא רפואיים אחרים ולחלוק עמם את הנטל.


אחיות לומדות היום יותר ויותר. הן מסיימות ארבע שנות לימודים עם תואר אקדמי וידע רחב, ואז נוחתות במחלקה ומתחילות לחלק תרופות על פי הוראות, להחליף טיטולים ולמדוד לחצי דם. הן יכולות לעשות הרבה יותר.


בעבר – אחות מעשית למדה את מקצועה בבית הספר התיכון. אחר כך אחות מוסמכת למדה בבית חולים שלוש שנים. היום אחות אקדמאית לומדת יותר. הרבה יותר. היא יכולה לעשות יותר. השחיקה של האחיות והדליפה החוצה מהמקצוע גבוהה. וזה ברור. אם לומדים ברמה מסויימת ועובדים חמש רמות מתחת לרמה הנלמדת נוצר תסכול. וחוסר ניצול מיטבי של כוח אדם מעולה.


משרד הבריאות החליט להרחיב את סמכויותיהן של אחיות. אחיות בעלות הכשרת על בטיפול בקהילה למשל יוכלו לטפל בנזלת, בדלקת גרון, בדלקת אוזניים, בברונכיטיס ואפילו בדלקת ריאות. הן יוכלו לעבוד בצוות עם הרופא באיזון לחץ הדם והסוכרת. הן יכולות להיות מרוצות. והרופאים יכולים להפחית קצת מהעומס, ולהתחיל לנסות ולמנוע מחלות. לטפל בחולים ולא במשברים.


הסתדרות הרופאים מתנגדת. במקום לראות את התהליך כאבולוציה טבעית של שני המקצועות, כאפשרות לעבודת צוות אמיתית, רב מקצועית, כסיוע זמין לעומס המטלות שלנו, הם שם למעלה רואים את כל זה כאיום.


כבר שנתיים אני עובד במרפאות כפריות. במרפאות האלו האחים יכולים לקבוע אבחנה, ולרשום טיפול לפי פרוטוקולים באנטיביוטיקה, ובתרופות נוספות, או, להתייעץ עם הרופאה בטלפון ולהתחיל טיפול עוד לפני שהרופאה מגיעה לביקור. כבר שנתיים אנחנו יושבים ומסדרים יחד בצוות את הפרוטוקולים לטיפול, מה מותר, מה אסור, מתי צריך להתייעץ.


כל פרוטוקול כזה חוסך עשרות שעות של עבודת רופא ומאפשר לי להתעלות אל הרמות הגבוהות של הרפואה. זו שלמדתי בבית הספר וקשה לבצע בכל מקום אחר. המטופלים שמגיעים אלי מורכבים יותר, מאתגרים יותר, עם בעיות שדורשות מחשבה, או, ייעוץ מורכב. אנחנו עובדים יחד, במובנים רבים האחיות מעלי בהיררכיה. הן בעלות הבית במרפאה. אנחנו עובדים בשותפות.


זמן ביקור – רבע שעה עד חצי שעה ולעיתים יותר נקבע לפי צרכי המטופל ולא לפי צרכי המערכת.


יש זמן לשיחה. להתייעצות עם רופאים מומחים אחרים, לחיוך ודמעה עם המטופלים. יש זמן לפתוח אינטרנט ולהתעדכן בטיפול המתקדם ביותר לבעיה שמציג המטופל. להגיע לערמות הניירת. לחשוב. לנשום.


ההסתדרות הרפואית מתנגדת.


למה בעצם?


ברור שהאחיות יכולות לעשות את כל זה ויותר. ברור שבמודל כזה המטופלים מרוצים יותר – יש הוכחות לכך במחקרים רבים ממקומות בהם אחיות כבר משמשות נותנות שירות עצמאיות.


בהסתדרות הרפואית מבקשים מהאוכלוסייה לסרב לקבל טיפול בידי אחות.


בהסתדרות הרפואית לא חושבים על הרופאים בשטח. אלו שנאנקים תחת העול. אלו שמרגישים יום יום שהם יכולים לבצע עבודה טובה יותר אם רק תהיה להם הזדמנות. ספק אם חושבים על טובת המטופלים.


נכון, פריצת גבולות מוסכמים בין מקצועות צריכה לעבור דיון מסודר ולא להעשות בכפיה – בתקנות בזק, ובהסכמה. אבל זהו משרד הבריאות והוא רגולטור וזה התפקיד של רגולטור. רגולציה.


מחר שוב אכנס למרפאה, ואראה חולים, ומייד אדווח לאחות, ובינתיים תצלצל האחות מהמרפאה השנייה עם שאלה, ונדבר, ונקבע יחד מה עושים. ונעבוד יחד. לא בשני קווים מקבילים של עבודה שלא נפגשים לעולם.


ונאוורר רגשות, ונחליף רשמים, והן יעדכנו אותי על החולים, כי אנחנו מדברים. מתקשרים. והן נשות רפואה הרבה יותר טובות מרופאים רבים. וכולנו מרוצים. אז למה לא בעצם? למה?


והטנגו הצמוד הזה בין הרפואה לסיעוד ימשיך, וישנה את הצליל והמוזיקה, ונוסיף צעדים חדשים, ונשכח ישנים, ולפעמים ניזכר מחדש. תמיד תמיד צריך שניים לטנגו. גם למעשה הטיפולי. ושני המקצועות האלו שיחד מהווים ריקוד מסובך ומסעיר שנמשך כבר יותר ממאה, ימשיכו לחולל יחד, למען האדם.


אני מבקש מהאוכלוסייה להסכים לקבל טיפול בידי אחות. פשוט כי זה מאפשר לבצע רפואה טובה.


המתמחים כבר מסכימים.


 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 10 במאי 2007 23:14 |

הספירה לאחור

זהו. היא התחילה באמת. הספירה.


הספירה לאחור ואולי בעצם הספירה לאחור לקדימה.


הממשלה תתרסק, תתפרק, הכנסת תפרק את עצמה לדעת, ואם עוד לא מחר אז מחרתיים.


ואנחנו נעמוד משתאים מול אפשרויות הבחירה המדהימות. ביבי החדש – מנהיג חזק, מול ברק? או איילון? אבל ברק? באמת? שני ראשי הממשלה הגרועים שהיו בישראל יתמודדו שוב וביבי ינצח. ברור שייקח. בהליכה. עם יד אחת קשורה מאחורי הגב – חזק חזק ביד של שרה.


אם ממש לפני לימודי הרפואה שהתחילו באופטימיות של אוסלו היה איזה נביא מהגהנום מספר לי שקצת אחרי שיירצח רבין יגיע ביבי, ימלוך שלוש שנים, ויפרוש לעשות לביתו בסיבובי הופעות מופלאים בנכר, הייתי מציע לו שיבקש מהר תקופת הסתכלות במוסד הקרוב למקום מגוריו. אם היה מוסיף ואומר שמיד אחר כך יעלה ברק, ויפול, ויברח מלבנון, ויפספס שלום אחרי שלום, וכל השלום הזה יעלה בעשן פיגועים, הייתי מפסיק להקשיב. אם היה זועק שאחר כך יגיע שרון. שרון? הייתי צוחק, או בוכה, או שניהם ביחד. בוחק.


אם היה מתחנן שאקשיב – ששרון יפנה את גוש קטיף כבר הייתי פונה לפסיכיאטר המחוזי שהוא יבקש בדיקת שפיות בכפייה. אילו מלך עלינו שרון, ופינה את גוש קטיף, ונפל למשכב והגיעו בחירות דיינו. מספיק. הייתי סותם את האוזניים. אבל אולמרט? אולמרט? שזה יעלה וישלוט, וישוש אלי חרב, וקטיושות ינחתו על חיפה וחדרה? די דיינו, דיינו. מספיק. מלאה כוס הסבל.


אם בנבואת זעם אחרונה היה זועק בגרון ניחר שאז שב ביבי ועלה מן האוב אחרי שריסק את מדינת הרווחה וימלוך על הארץ, וירבה ויפרוץ וימשיך ויהרוס את ארצי אהובת נפשי הייתי בוכה. בוכה. וזועם.


דמוקרטיה – שלטון העם. הדמוקרטיה הישראלית – שלטון הטפשים. בשיעורי האזרחות ניסו לספר לנו שהשיטה הדמוקרטית אינה מושלמת אבל היא הרע במיעוטו. באמת? אולי במקומות אחרים. בישראל אין דמוקרטיה. יש טיפשוקרטיה – וזה הרע ברובו. ולעם טיפש כנראה שבאמת מגיע מנהיג חזק.


אם ממש לפני לימודי הרפואה היו מספרים לי את כל זה, אולי הייתי לומד במקום אחר. רחוק.


בשנת 1999 ממש לפני הבחירות נשבעתי כי אם ביבי זוכה בשנית אני מתגרש מהמדינה.


ביבי ידע באומנות להפוך אותי למוקצה. לאליטות. לסססססמולאני. לאנטי משיח. הוא זרע שנאת חינם, ואני המשכתי ללכת למילואים. קמעות וכהני דת מילאו את הארץ העצובה הזו. ואני בדיוק התחלתי לשלם מיסים.


לפני שבועיים – בהתקף אפילפטי של נבואה רכשתי ספר זכרונות. ימי נתניהו של נחום ברנע. עותקים פגומים ומוזלים של הספר נמכרים בצומתי הספרים ברחבי הארץ. עשרים שקלים.


רק כדי לזכור. כדי לא לשכוח.


השנה נעשה הרבה מילואים. כבר לא רבים מתנים אהבה עם המדינה האומללה הזו מדי שנה במדים של זית. אוהבים ושונאים. חותמים על ציוד ובוכים. בשר התותחים של ההחלטה החפוזה הבאה.


בדו"ח הועדה לא כתבו כי ממש בשעה שלפני הישיבה, מחוץ לחדר הישיבות דחס שר בכיר את לשונו אל גרונה של קצינה צעירה. ככה זה כשהטסטוסטרון עולה – כשמכריזים על מלחמה. גבר גבר. עברה ללא קלון. אין קלון. בושה וחרפה, אבל לא קלון. מחר יחזור הגבר גבר הזה כשר האוצר. הגבר השני מנהיג הצבא מכר את המניות. אלו הם הסימנים של ההתפרקות המוסרית. הרעיונית. בזמן שאנחנו צחצחנו את נעלי הצבא. הלב הלם לקראת צו שמונה. בזמן שמליון אנשים ארזו מזוודות לקראת בריחה מביתם.


המלחמה הזו לא היתה כשלון כזה קולוסאלי. היא היתה קריאת אזהרה. אחרונה. תודה לך נסראללה שהטחת את המציאות בפנינו. תודה לך על ניקוי האורוות, שיפוץ החרבות. בפעם הבאה נהיה הרבה יותר טובים. אבל ביבי? ביבי?


אוףףףףףףףףףףףףףףף

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 1 במאי 2007 22:40 |