מסרים לעולם

בעקבות הצצות חוזרות ונשנות בהתכתבות הענפה בין הבלוגאים השונים מלבנון ולארץ ומכל הכיוונים אצל השכן עמי בן בסט, ועקב עוד לילה עצוב ודאוג ללא שינה החלטתי להעביר קצת מהמיילים באנגלית שאני שולח לחברים מודאגים ברחבי בעולם לבלוג באנגלית.


הסברה? ממש לא. אני כל כך לא יודע את נפשי מהמלחמה הזו, כל כך לא יודע מה לחשוב, בעד, נגד, ובעד הנגד. אני חושב שכדאי שרבים כמה שיותר ידעו כמה מלחמה יכולה להיות נוראה. כמה עצב, הרס, עצב וקטסטרופה יש בהרג של אדם את חברו.


בימים האחרונים אני עובד ומסייע בבעיות הקטנות והגדולות של החיים. נאבק על שנתם השמונים של מטופלי, על הארכת חיים ואיכות חיים, כשבכל מקום מסביב אנשים נקטלים.


העיוורון שקיים בעולם לגבי מלחמה עוזר לממשלות לבצע אותן גם כשיש ברירה. ילדים נלחמים בדמיון ובצעצוע. גברים נלחמים בעיני רוחם בקרב סטרילי, בגבורה, עם זוהר אבירים סביב לשריון. מלחמה היא לא ככה. מלחמה זה רע. רעעעעעעעעעע.


תיעוד ברפואה זה דבר חשוב. אנחנו ככותבים ואנשים חושבים מוכרחים לתעד את הנורא הנורא הזה למען אחרים. למען ההיסטוריה. למען הילדים שרוצים להפוך לחיילים גיבורים. למען ילדינו.


כתובת הבלוג הזמני החדיש


http://docurel.blogspot.com/

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 30 ביולי 2006 11:40 |

בלבלה


  1. המלחמה הזו עדיין כל כך מבלבלת.

  2. הלב בעד, המוח נגד, בבוקר מפציצים וחיילים נפגעים והמוח מתחמם והווריד פוקע ולמה לא מכניסים עוד איזה שלוש אוגדות וקורעים להם את הצורה? למה לא מפוצצים את כל בינת ג'בל שפעם מזמן היתה הבית שלי למספר חודשים? ואחר כך המוח חושב על הקורבנות באזרחים. על ההרס. על החיילים שלא ישובו. שבבוקר עוד נשמו אוויר צלול של לבנון ושמים כחולים ואחוזי לחות, ועכשיו כבר לא. על אמהות מכל הצדדים והכיוונים שקורעות את ליבן באבדן נורא. ופתאום אני נגד כל זה. ואז, אז, אני מבין שזה אין ברירה, ואז עוד פעם תינוק מרוטש, ודי, מספיק. מזל שמתגייסים בגיל 18. גיל לא כל כך חכם. רק כך אפשר לעשות מלחמה. עם ילדים. הבן שלי בן חמש היום. החייל הקטן הזה עם תלתלי זהב ישן בנחירות קטנות. אולי שוב יברח לו פיפי או שיקום מחלום רע ונתחבק. ילדים מתכווצים בשנתם. הם הופכים תינוקות רכים. אני מנשק אותו ויודע שאבות אחרים במקומות אחרים מנשקים עכשיו פעוטות ישנים ורכים שיהיו מחבלים מתאבדים, חזבאלונים, "חמושים". אוףףףףףףף. פשוט לחבק חזק ולבכות.

  3. כמו בכדורגל. כל אזרח מאמן. גנרל. יודע את הפיתרונות. הקושי הוא שהפתרונות משתנים לפי רמת הקריזה, שעת היום, אחוז הלחות, כמות הרקטות. הדבר המפחיד הוא התחושה שמתגנבת ללב שגם במטכ"ל, בקבינט, במטבחון, במטבחונון ובראשם של ראשי כל ממשלותינו המהלכים מתגבשים תוך כדי תנועה, בבהלה, בלי מחשבה יתרה. פחד אלוהים.

  4. בפעם האחרונה הייתי שם ממש לפני הנסיגה. כבר סטאג'ר, סבא של הפלוגה. המילואימניקים היחידים שנכנסו אז פנימה. פיצצו לנו את הצורה שם. כמעט כל יום פצצות, ופחד אלוהים. צריך להודות בכך. ברחנו עם הזנב בין הרגליים. מצחיק להיות פתאום מילואימניק עם סדירים. המ"פ האימתני בן 23. הרס"פ האכזרי בן 21. ארץ ליליפוט. ארץ יפה לבנון. לא מגיע לה. לא מגיע לאנשים האלו. לא מגיע לנו. ובכל זאת במין נקרופיליות מוזרה אני חולם על לבנון לפעמים. במרפאה במוצב היה שלט "תיכף אשוב". היום אני נזכר שאולי תליתי אותו לפני השיירה הביתה בדרך למדבר. אני מתחיל להרגיש שבאמת – תיכף אשוב.

  5. הפגנות נגד. לבנון מוציאה מכולנו המון תרבות ותת תרבות נגד. אני שגדלתי על המלחמה הנוראה הזו, ששקעתי בעצמי בבוץ הלבנוני בצבא ובמילואים, שהסתכלתי בדאגה בנסיגה, לא רוצה להיות שם. קל לי מאוד לראות את סבל האחר. ואנחנו גם בעיני עצמנו מאמינים לכל העולם מסביב. נוח מאוד להיות פופולארי ואוטואנטישמי. להרגיש מוסרי. טהור. יורם קניוק כותב בטור מדהים על הרפלקס הזה של שנאה עצמית שאולי מתמתן עם השנים. כדאי כדאי כדאי לקרוא.

  6. שלום. 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 26 ביולי 2006 22:07 |

הערה לסדר


  1. מליון פליטים בלבנון. שבע מאות אלף. חמש מאות אלף. המון מספרים. כולם אדירים. ברור שמאות אלפי פליטים ממלאים את הארץ מצפון. העם האמיץ הזה הקרוב ביותר אלינו מכל הבחינות, דמוקראטיה אמיתית, שהעיפה מעליה את העול הסורי, אי של שפיות בתוך המזרח הרתחון שלנו. מוענשים קולקטיבית. המראות ברשתות הזרות קשים. הם צודקים. אין אף סיבה שבעולם שמדינה מוסרית תעניש את כוווווולם.

  2. אחת מהבעיות של הסכסוכים האחרונים היא העצמה שטמונה בהגדרה של ארגון טרור. אף אחד לא מצפה מהם למשחק הוגן לשמירה על חוקים בינלאומיים, לריסון. הם תוקפים אותנו קולקטיבית ואנחנו חייבים להגיב עם יד אחת קשורה מאחורי הגב. החולשה שבעוצמה. מסתבר שסוריה ואיראן הן המדינות החכמות באיזור. הן משתמשות בשתי הדרכים. גם צבא סדיר ומאורגן שפועל לפי הסכמי שביתת הנשק הישנים, וגם ארגון טרור שמשמש קו קדמי ויכול לעשות כל מה שהמדינה רוצה, רק בלי שבאים עם הממשלה חשבון. אף אחד במועצת הביטחון לא מגנה, אף אחד לא מגיש תביעה בהאג. הם יכולים לאמן, לספק נשק, לממן, רק לא לקחת אחריות. לאחרונה איימו הסורים בהקמת "ועדות עממיות" לשחרור הגולן. עוד פטנט מחוכם למלחמה ללא חוקים ללא מוסר, לפיראטיות בלי לשלם את המחיר. המשפט הבינלאומי והמשפט הישראלי, כמו גם דעת הקהל העולמית חייבים למצוא את המוצא מהפרצה הזו, מהנקודה העיוורת.

  3. המלחמה הזו אליה אנחנו נופלים בכזו שמחה, מעבר למוראות הרגילים של מלחמה היא מלחמה בה סובלים שני עמים קטנים ואמיצים שמשמשים כלי משחק בלוח שחמט של מעצמות גדולות הרבה יותר. אנחנו מתים למען אמריקה, הם נטבחים למען איראן וסוריה. אנחנו נלחמים את מלחמת החלוץ של בוש, הם את מלחמת המאסף של אחמדינג'אד והמושכים בחוטים של אסאד הקטן (רץ בבוקר אל הגן). יש כאן תערובת מצחינה של נפט, כסף, דת, אנרגיה גרעינית, גזענות, אנטישמיות, קולוניאליזם, משתרצו. הדבר היחיד שאין כאן היא חמלה על האיש הקטן. העולם שלנו חולה ואנחנו, אנחנו אבצס מלא מוגלה שהכירורגים מאיראן ואמריקה מנקזים בסכין חלודה. אולי נרגיש קצת יותר טוב אחרי הניקוז, אבל החלודה כבר תזרע את את המוגלה עד לאירוע הבא.

  4. כמה פליטים יש בישראל? חמש מאות אלף? מליון? מאה אלף? למה לא מדברים עליהם ב CNN? כי העורף שלנו חזק. אין דבר כזה משפחות שברחו דרומה אל מעבר למרחב החדרתי-גדרתי. הבית שלי מלא בפליטים. כבר שבוע. מהצד שלה. על גבי בלוג זה אני יוצא בהכרזה דרמאטית. אם תוך שבוע צה"ל לא מחסל את חיזבאללה, אני אישית הולך והורס אותו. זהו. יש גבול. (אולי במקום זה נקים את הוועדה העממית לשחרור השירותים שלי מהתור).

  5. עוד עדכון ואחר כך נשוב לגבול הצפון. לכתבנו בחיפה. בצפת. בקרית שמונה. מאה רקטות. עשרים רוגטקות. פאג'ר. צנח לו זילזל. לפרשננו האלוף שהוצאנו מהנפטלין. בחמש אחר הצהריים פרשננו אלוף משנה במיל. בשש תת אלוף במיל ומשמונה אלופים. כולם אלופים. נכון שלא ידעתם שאתם מממנים כל כך הרבה אלופים? אלופלופים. מאז הפרישה הם צברו כל כך הרבה מילים ולחץ לאמר אותן, שהן יוצאות בצרורות. מי שעוקב יכול לשמוע דעה אחת ביום ראשון, ואת היפוכה ביום שני. אולי די כבר????

  6. עדיין מאוד מאוד מבולבל.

 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 22 ביולי 2006 21:04 |

והארץ מלאה פליטים ותשקוט?

כבר שבוע בתוך הדבר הזה.


כבר מזמן לא ראיתי תנועה כזו בכבישי הנגב. הכיוון כמעט תמיד דרומה. כל פציינט מארח עוד פציינטים בפוטנציה מהצפון. בימים הראשונים מיד לאחר החטיפה היה מין שקט מוזר במרפאה. כולם כנראה נצמדו למסכים המומים מהתגלגלות גלגל המלחמה וההרס.


בתחילת השבוע יצאו כולם מהבתים והגיעו לחפש נחמה. כאבי ראש, כאב בטן, חוסר שינה, סחרחורות. עם בחרדה.


מוזר ומנחם בעת ובעונה אחת לטפל בבעיות הקטנות של החיים כשמסביב ובעיקר בתוך המוח אזעקה יורדת ועולה. מלחמה. לחימה. מבצע בלי אחוזי הנחה.


יש שמקדימים את תלונתם בחדר במשפטים כמו "אני מצטער לבוא עם בעיה כזו במצב כזה". המצב. אם חשבתי שזמן מתיחות מביא לפרופורציות, לביקורים פחותים על בעיות קטנות, טעיתי. כל הקטנות נשארו, והן מתעצמות. המצב מוסיף לתלונות הישנות והטובות עוד ביקורים שונים ומשונים שמעידים על חרדה קבוצתית גבוהה. רוב המטופלים מארחים משפחה. גם זה כבד.


היום אני משתמש בליצנות רפואית יותר מאי פעם. צחוק שמרפא את המרפא. למען השפיות שלי. למען השפיות שלהם. קל להשתמש בצחוק עם ילדים. עם המבוגרים זה קצת אחרת – אבל הם זקוקים לזה הרבה יותר. לקסם. אם כל מי שקורא את השורות האלה יקנה בועות סבון ויפריח אותן ברחוב האם זה יעזור קצת? יעלה חיוך? אצלי זה עוזר מאוד. גם חותמת על היד ומדבקות ופרצופים. גם מרשם לבת או בן הזוג שמצווה על עיסוי וחיבוק פעמיים ביום בוקר וערב אחרי האוכל. תופעות הלוואי מעטות.


אני מחבק את הילדים חזק בימים האחרונים. מנסה לנשום קצת מהשקט שלהם, לשמוח שהם נמצאים לידי, תחת העיניים, גם הילדים הם אי של שפיות בלתי מתפשרת.


העולים החדשים בבלבול. המידע שמקבלים מקוטע ומבולבל. הם שומעים מהמשפחה בצפון, המטוסים שחגים כל הלילה והיום ממעל. הדי התפוצצויות בשטחי האימונים. אצלם לא מדברים על חרדה, אבל יש מצוקה.


העם זקוק להרפייה קבוצתית. עממית.


בערב כולם נצמדים למקלט. חמש או שש שעות של חדשות רצופות עם פרסומות בשלושה ערוצים. מזפזפים. כמו הרפייה קבוצתית -אבל להפך. הלחצה קבוצתית. עממית, ויש מי שגוזר את הקופון בפרסומות. אפילו אצלנו הטלוויזיה יצאה מן הארון והועמדה אחר כבוד במרכז הסלון עבור הפליטים האישיים שלנו.


בבית המולה, בלאגן. קשה למצוא פינה שקטה. לארגן מחשבות.


אני מקווה שהעומס הגדול כאן מקל במשהו על העומס של הקולגים בצפון. כבר שנים שמפתחים כאן תיירות, שמנסים להביא תושבים לנגב. עכשיו מלא כאן. והשקט המדברי מתחלף לאיטו בהמולה. 


עדיין בעיקר מבולבל.


 

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 20 ביולי 2006 5:51 |

לפעמים המרק הוא רק התירוץ – לבנון


  1. בלבול גדול. בעיקר בלבול. הצבת מתהדקת מצפון ומדרום וחייבים לעשות משהו. לזרוק איזה פצצת טון, להרוס, להשמיד, לחלק שלל… רגע אחר כך הטסטוסטרון יורד וקצת קשה להבין למה אנחנו בוחרים במודע ליפול למלכודת, לחזית נוספת על זו שמדרום, למה אנחנו מגיבים על מהלכים שלהם במקום "להגיב בזמן ובמקום שישראל תמצא לנכון" כמו שכל כך אוהבים לאמר בימים אחרים. חטיפה דומה הייתה בהר דוב, ושתקנו, ושילמנו. אז למה דווקא עכשיו?
  2. שכונה גרועה בחרו לנו הקונגרסים הציוניים. שכנים גרועים, כנופיות ברחובות, אלימות משתוללת. אחרי כמעט שישים שנה בשכונה התחלנו להתנהג כמו כולם. מרביצים לנו. חזק. במקום להרביץ למנהיגי הכנופייה ששלחו את הבריון אנחנו תופסים את האח הקטן שלהם ומפרקים אותו מכות. שתי השולחות – סוריה ואיראן לא במשחק. אנחנו מרביצים ללבנון. יפה לנו.
  3. נראה שחטיפת שני החיילים היא הדבר האחרון שמעניין את הקברניטים. פעולת הריגת חיילי המילואים על הגבול, החטיפה, יחד עם מצב רוח סוער על רקע החטיפה הקודמת, מאפשרים פעולת ענישה קולטקטיבית מסיבית. פעולה שאולי, (וסביר שלא), תשנה את מאזן הכוחות מצפון. היכולת להפעיל כוח בלתי מרוסן מאפשרת אולי להפחיד את החמסים מדרום, ולפצות במידת מה על הבריחה מלבנון שמקיזה את דם אזרחינו כבר שנים. אנחנו כבר נראה להם מה זה!! המרק הוא רק התירוץ.
  4. מה עם גלעד שליט? זהו? כבר לא מעניין? היום פרצו חמושים את הגדר העזתית לרפיח המצרית. לא אתפלא אם גלעד מוברח בחסות פעולת ההסחה מצפון בשעות אלה אל מצריים ואל מחוץ להישג ידנו.
  5. למען הגילוי הנאות אגלה שהתנגדתי ליציאה מלבנון (כמו שהתנגדתי ליציאה מעזה). לא שחשבתי שצריך להישאר שם לנצח. חשבתי ששיקולים פוליטיים אלקטורליים ואישיים של ראש ממשלה כושל, (אהוד ברק במקרה הראשון ואריאל שרון בשני), אינם סיבה מספקת לברוח עם הזנב בין הרגליים. חשבתי שהנסיגות האלו בלי הסכם, תוך הימנעות מכוונת מכל משא ומתן שיוביל להסכם לא הגיוניות. ראיתי את הנסיגות כמו עוד טעות קולוניאליסטית שלנו. בצורה פטרנליסטית כל כך אנחנו מדברים עם עצמנו ומחליטים, (בלי לתת לילידים להפריע לנו), שאנחנו רוצים עכשיו לצאת. לאכפת מה יהיה. בתחום הזה אני קונה את דבריהם של מנהיגי הימין, (ומנהיגי ארגוני הטרור הפלסטינים), שהנסיגה הביאה עלינו את הקזת הדם של האינתיפאדה השנייה, את הקסאמים, את ממשלת החמאס…
  6. רופא צריך לחבר הרבה פעמים בין סימנים מוזרים לישות מחלתית אחת. חטיפה ברגליים מדרום, יחד עם חטיפה בראש מצפון, כאב ראש בצורת קטיושות, וכאבי רגליים כקסאם מתחברים למחלה אחת. חמאס וחיזבאללה פועלים יחד? בעצם מדובר בשני ראשים של אותה מפלצת. המימון מגיע מאותם המקורות – כספי תרומות מהעולם המערבי ומדינות הנפט, הנשק מאיראן, הדרכה הכוונה וגב חזק מסוריה. מסיבה זו אולי בעצם לא מדובר בשתי חזיתות אלא חזית אחת ויחידה. החזית ביננו לבין סוריה ואיראן. ואולי גם בשביל מנהיגי הכנופייה איראן וסוריה אנחנו בעצם האח הקטן שאפשר לקרוע במכות בדרך לבית ספר. האח הגדול שלנו שאליו המכות מכוונות הוא אמריקה.
  7. מצד עשירי, אין ספק שחייבים לעשות משהו, ואי אפשר לשבת בחיבוק ידיים כשגונבים לנו חיילים, והורגים במילואימניקים, כשאנחנו במלחמה גם כשיש שקט. אם הפצצות מסיביות של תשתיות בלבנון אינן הפיתרון, אז מה כן? חבר טוב שלי מפנטז על חטיפת גומלין נוסח אנטבה בדמשק או בבירות. אולי. מה שברור הוא שלמרות שצריך אולי להגיב כדאי להתמקד בחיזבאללה ימח שמו ולא בכל לבנון.
  8. אי אפשר לחיות ולגדל ילדים בישראל בלי להיות אופטימיסט על גבול הפסיכוטי.  אם כבר מלחמה וחוטפים קטיושות וזורקים פצצות אז מותר לקוות שכל הדם, ההרס, הרעש והבכי יובילו לשינוי אמיתי שיאפשר התקדמות להסכם. אני מוכרח לדעת שאני מגדל את ילדי לעתיד טוב יותר. מוכרח.
  9. מחבק את האחים מצפון שיושבים במקלט, חושב גם על השכנים בדמוקרטיה האמיצה מצפון שניערו את סוריה מעליהם רק לפני שנה. כולנו פיונים במשחק לא ברור, תמונה לרגע על מסך טלוויזיה.
  10. עמי בן בסט כותב על קשר בלתי אמצעי בין הפיונים משני צידי הגבול בעזרת האינטרנט. קשר בין בלוגרים מאפשר שיח עוקף תשקורת ופוליטיקאים. זה ניסוי חשוב במיוחד לאור המשותף הרב כל כך בינינו לבין רוב הלבנונים מצפון.
  11. חנן כהן כותב מהונגריה על השלט שצריך להחזיק כאן "די להרג אזרחים בפעולות צבאיות", או, "מוות לא מצדיק מוות".
  12. שוקי גלילי כותב וכרגיל אני מסכים כמעט לכל.
  13. בעיקר מבולבל.

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 15 ביולי 2006 3:55 |

כפר רפאל

היום ביקרנו בנווה מדבר. באוטופיה.


מצאתי עוד נקודה קטנה של אור ששומרת על גחלת של אנושות, של חמלה ושירות לחלש, לאחר, בעידן הקשה והאנוכי הזה שלנו.


הגענו למפגש רופאים שמתנדבים במקום אחר בים החול הזנוח – הנגב. בפאתי באר שבע, אחרי מדבר של חול ובתים עצובים ממש ליד אתר דודאים פונים שמאלה ומיד ימינה.


באתר של הכפר כתוב שהאוכלוסייה מונה 110 נפשות, 50 חברים – חוסים, הסובלים ממגבלות פיזיות ונפשיות, שבע משפחות אומנות , וקבוצה של מתנדבים.


מדובר קודם כל בקהילה. שיתופית. כל משפחה – לרוב זוגות נשואים עם ילדים מתגוררת בבית וחולקת אותו עם חלק מהחוסים. עבודתם של ההורים בטיפול בבית, בסיוע לחוסים בכל. בנוסף, מחזיק כל זוג בית מלאכה בו עובדים חלק מן החברים לפי יכולתם. אנשי הצוות עובדים במקום וחברים בקהילה. אין משכורת אלא תקציב לאנשי הצוות – בדומה לקיבוץ שיתופי. הכפר משמש מרכז החיים של אנשי הצוות ולא רק מקום עבודה או מגורים. הם מגדלים בו את ילדיהם, חוגגים חגים ואירועי קהילה ומשמשים מעין משפחה מורחבת. החברים חיים לאורך זמן במקום בשיגרה הרמונית ויצרנית.


הקהילה טובלת בגן מטופח, שמשתתף בתחושה הכללית של ריפוי, בריאות ואהבה.


החוסים עובדים בבתי המלאכה השונים של הכפר ובשטחים החקלאיים.


שטח אדמה קטן מספק תנובה חקלאית מרשימה שמגודלת באופן אורגני. ליד הכרם שטח גדול בו מקמפסטים קומפוסט, מגדלים תירס, דלעת, מטע אבוקדו קטן, זיתים ועוד המון.


מעבר למזון על הצלחת משמשת חלק מהתנובה בבית המלאכה לעיבוד המזון. שם מייצרים ריבות, פירות יבשים, זיתים מוחמצים, שמן זית, תה ועוד.


במכבסה מכבסים את הבגדים, במאפייה מיצרים לחם מחיטה אורגאנית, במפעל הנרות ממיסים שעוות דבורים ליצירות אומנות, כאשר אפילו החברים המוגבלים ביותר משתתפים בטבילת הפתיל וביצירה.


כמעט בכל יום יש פעילות ערב – חוגים, לימוד, ומפגש בבוקר וחיי המקום מכוונים לקצב הרמוני, שמסייע לחברים באיתור השלווה והבריאות שחסרים לחריגים בקהילה הכללית. שלווה והרמוניה שבעצם חסרה גם לרבים שאינם חריגים.


האנשים הללו מראים שאפשר אחרת. אפשר לחיות ביחד בקהילה תומכת שגורמת לפרטים שבה לגדול יותר מאשר יכלו לבדם. אני מרגיש שכולם גדלים. החברים ואנשי הצוות. הילדים של אנשי הצוות. אנחנו – מבקרים לרגע של השראה.


אוטופיה = שום מקום. מדינה, חברה, משטר אידאליים כל כך שלא יכולים להתקיים.


מקומות כמו כפר רפאל משרים סביבם שדה (חשמלי? מגנטי? רעיוני?) של השפעה על העולם מסביב. ביקור קצרצר מספק השראה למאות ואלפי אנשים שאולי יצרו שינוי קטן בחייהם. אי אפשר להגיע לאוטופיה. הדרך ארוכה ומשובשת, והכיוון תמיד נגד הזרם. בכלל, אם נגיע לאוטופיה כבר לא יהיה לאן ללכת, או שהיא כבר לא תהיה אוטופיה.


אי אפשר להגיע לאוטופיה, אבל קהילות כמו כפר רפאל יכולות לשמש מגדלורים בים האפלה מסביב. מגדלורים שיכולים להשפיע. אם לא להגיע לאוטופיה, לפחות להתרחק מההופכית שלה – הדיסטופיה בה כולנו חיים.


נ.ב. למרות שניסיתי לא הצלחתי לשרבב ציניות, ביקורתיות, או ארס. קצת מוזר להוציא רשימה מלאה סופרלטיבים. זה מה יש.

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 6 ביולי 2006 23:21 |