שליש שליש שליש ושליש. על תרופות וכסף.

28% מהמטופלים מוותרים על תרופה בגלל מחירה.
כך זעקו אתמול כותרות בתקשורת. ההסתדרות הרפואית יצאה עם הידיעה ה"מפתיעה". שליש מהמטופלים שלנו לא יכולים לקנות את הטיפול שאנו נותנים לו, רובם מוותרים עליו בלי לספר.
לרופאים שעובדים בקהילה נתון כזה אינו מפתיע. נתון כזה בקרב האוכלוסייה הכללית עניים ועשירים, משמעותו מספרים כמעט כפולים בקרב עניים, קשישים, ילדים למשפחות מרובות ילדים, וחולים כרוניים רבים.
לאחר שנחקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי ונכנס לתקפו לא הייתה השתתפות עצמית בתשלום על תרופות. לאחר כשנתיים נכנסה ההשתתפות העצמית כדי למנוע בזבוז של תרופות וצריכת יתר. ההשתתפות העצמית אמורה הייתה להיות סמלית והוגדרה כ 11 שקלים למנת תרופה או 10% ממחיר המחירון שלה.
האם הוכח שהשתתפות עצמית מונעת שימוש יתר? לא ברור. ברור כיום שהשתתפות עצמית גורמת לשימוש חסר. אנשים קונים בקבוק סירופ אחד במקום שניים ויוצרים עמידות. רבים הולכים בלי טיפול וסובלים. אם ההחלטה היא בין לחם לתרופה מה חשוב יותר? האמור הוא רק לתרופות שנמצאות בסל התרופות. יותר ויותר תרופות חדשות ואפקטיביות אינן נמצאות בסל וכרופאים חוק זכויות החולה (כדאי היה לקרוא לו חוק חובות הרופא), מחייב את הרופאים להציע טיפול גם כזה שאינו בסל הבריאות.
כרופא לא ידעתי בתחילה כמה מטופלי משלמים עבור התרופות שאני רושם. נוח לנו לשבת מול המחשב, לחתום על הצ'קים האלו בדמות מרשמים, ולהרגיש שאנחנו מטפלים. מטופלת אחת שחזרה שוב ושוב עם צרבת נוראית שלא משתפרת עם טיפול העלתה את החשד. המטופלת קיבלה מרשם וביקשתי מהרוקחת להודיע לי אם היא מממשת אותו. דקות לאחר מכן הגיעה לרוקחת, שאלה למחיר התרופה ואמרה שתבוא מאוחר יותר לקנות. היא לא חזרה יותר. כמה עולה התרופה שאלתי את הרוקחת? שבעים שקלים היא ענתה. לא האמנתי. אני רושם את התרופה הזו כל יום. בסוף היום מצאתי מחירון. הצצה חטופה גילתה שפעמים רבות בכל יום אני ממליץ על טיפול בעשרות ומאות שקלים. יותר מכך, הרבה פעמים אני ממליץ על תרופות שאינן בסל ומחירן אדיר. גם אני לא הייתי משלם. אבל אני רופא… כסף לא צריך לעניין אותי. אני במקצוע טהור. הטיפול המתאים והטוב ביותר בלי קשר למחיר. מאז, כסף מאוד מעניין אותי. אני יודע ברוב הפעמים כמה משלמים המטופלים, ואני טורח להציע להם אלטרנטיביות כשיש. לפעמים האלטרנטיביות מופרעות לגמרי כמו – אני יכול לתת לך תרופה ישנה נוגדת דלקת כל אחד 11 שקל, אבל הסיכוי שהיא תגרום לדימום מהקיבה או לאולקוס גבוה. אני יכול לתת לך תרופה חדשה מקבילה שעולה 100 שקלים עם סיכוי נמוך יותר לדימום מהקיבה ולמוות. מה תעדיף? טיפול אחד לעני, ושני לעשיר.
הצלחתי אפילו למצוא את המחירון הרשמי של התרופות של משרד הבריאות. מחירון זה משמש כבסיס לקביעת ההשתתפות העצמית. אבל כמו מחירון הרכב אף אחד לא משלם מחירון. קופות החולים משלמות פחות, אבל המטופלים שלי משלמים 10% מהמחירון.
נתון גרוע אפילו יותר הוא שמאז שנכנס חוק ביטוח בריאות עלה התשלום אותו משלמים החולים מכיסם לשירותי בריאות פלאים. אנחנו משלמים מכיסנו יותר משליש מההוצאה הלאומית על בריאות. שיהיה ברור – תשלומים אלו הם בנוסף למס הבריאות שיורד מהמשכורת מדי חודש בחדשו. תשלום זה נלקח מהחולים, כשהם נמצאים במצבם החלש. ברור שנלקח יותר מהעניים כי העשירים כבר מזמן עם ביטוח פרטי. הם לא סומכים על המערכת הציבורית.
אנחנו מתקרבים בקצב מהיר לעבר שירותי בריאות בנוסח עולם שלישי. עוד כמה שנים והמערכת הציבורית תהיה מערכת לעניים בלבד. כל מי שיוכל יכוסה באופן פרטי. כמו באמריקה הנפלאה. שם תמותת תינוקות, תוחלת החיים, והמצב הבריאותי הכללי של האוכלוסייה הוא אחד הגרועים בעולם המפותח. הם גם מבזבזים 15% מהתוצר הלאומי על הבריאות הלקויה הזו. אנחנו, מבזבזים 8.5% והתוצאות בינתיים טובות יותר כמעט בכל המדדים. אסור שנעבור פירוק של מערכת הבריאות הציבורית!!!
שוב אני קורא לכל מצביע להציץ טוב טוב במצע הבחירות של המפלגות ולראות, מה הם עומדים לעשות למעננו. למען הבריאות, החינוך, איך הם הולכים לחלק את הטוב הלאומי, איך הם מבטיחים לשקם את הדורש שיקום.
צריך להרחיב את סל הבריאות. צריך לשנות את שיטת ההשתתפות העצמית. צריך להפוך את מס הבריאות למס יחסי. צריך לגבות מס בריאות נוסף מהמעסיקים כדי לממן את כל השינוי כפי שחוק ביטוח בריאות התכוון.
סוף טוב לסיפור יהיה אם המטופלת שלי תגיע לבית המרקחת ותדע שהתרופה, לא משנה איזו, תעלה עשרה שקלים. סוף טוב לסיפור יהיה אם אני אדע שהטיפול שאני מנסה לתת גם יתקבל. סוף טוב לסיפור יהיה אם סל הבריאות יהיה סל אמיתי ולא בקושי סלסילה. סוף טוב לסיפור יהיה אם כולנו נהיה בריאים יותר.

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 31 בינואר 2006 14:48 |

רק עוד תור אחד – מסע משפיות לאנרכיה נפלאה

ככה זה כשנגררים.
יותר משנה שלא ביליתי בלילות בעונג הנפלא הזה. תענוג יקר. הופך עולמות.
מאז תחילת שנות התשעים, כסטודנט, כסטאז'ר, כאדם חפשי, וכרופא פחות חפשי ויותר עצוב שיחקתי בכל הגרסאות של המשחק הזה. הרעיון פשוט. מפתחים ציוויליזציה מתקופת האבן ועד לימינו ועוד קצת. משחק אסטרטגיה מסוג אחר. בניגוד לרוב המשחקים שמתנהלים בזמן אמיתי, סדרת המשחקים הזו מתנהלת בתורות. עובדה זו פותחת בפני השחקן אפשרויות משחק רבות. הראשית שבהן היא אסטרטגיה ייחודית אהובה על שחקנים עם מצפון ושנואה על בני/נות זוגם. "רק עוד תור אחד ודי". רק עוד תור אחד בשעה תשע הופך לזחילה למיטה בארבע לפנות בוקר, וריקוד הזומבי במשך היום כולו. יותר מכך, שעות הבית עוברות במחול מסוכן מהחלפת חיתול לתור אחד נוסף. ובחזרה לפתוח מים במקלחת, ועוד לתור אחד נוסף.
כל המשחקים בסדרה היו טובים. זה הטוב שבהם. ברור היה שאחרי שנה של גמילה רק משחק בסדר גודל קולוסאלי כזה יכול להחזיר אותי לפינות האפלות הללו של החיים. ואיזה משחק. ויייי ויייייייייייי.
קודם כל פס קול. אדיר. גרפיקה אלגנטית. משחקיות מעניינת ומותחת. אין. הכל.
רק מה? בעיה קטנה. מסיום ההתקנה, הסרט של המשחק מגמגם. יותר מזה. אחת לשעה בערך, בום. המחשב נופל. מתרסק. מתאייד. עבודת בנייה של אביר או מטוס חמקן נמוגה. עוד פעם לפתוח, עוד פעם להתחיל משחק. אוףףףףףףף. לפעמים טוב שיש משחקים שלוקחים את המחשב אל הקצה ובחזרה. עושים איחוי דיסק. נכבה נדלק. מוריד עדכון למשחק. אפילו יותר גרוע מקודם. מכאן העניינים התחילו להתגלגל במהירות. הטכנאי פותח את הקופסא, וכרגיל בנגב המאובק, המאוורר סתום לגמרי. על הדרך כשמוציאים את המחשב ממחילתו, זו הזדמנות טובה לבצע ארכיאולוגיה ולהוציא כונן ZIP ענתיקה שלא השתמשנו בו שנתיים, לעשות גיבוי לקבצים ולתמונות, לעדכן כמה תכנות, לבדוק לווירוסים, רוגלות ומה לא…
משם השלב הבא היה סידור השולחן. הזזת המגרות, ניקוי אבק בן שנתיים ממעל ובמעמקים. אבק. אבק. חוטי חשמל. אוף אין מקום לזוז פה. נמאס מחדר העבודה הזה. טוב נו, לפרק שולחן אחד. לשים בצד. להזיז את השולחן הנותר. לסדר מחשב. עוד כבלים. עוד חשמל. ישששש עובד!! נמאס כבר מהמסך הזה. בקושי רואים. אולי נקנה מסך? אז זהו. קניתי. מחכה לשליח.
כולה רציתי משחק. קצת להרוג רעים, (וטובים לפעמים), להוציא אגרסיות, לרקוח מזימות נגד יקטרינה הגדולה מנהיגת הרוסים.
ומה עם המשחק? אז זהו. שלא נסגר יותר המחשב. אבל אין כוח יותר לשחק. זוחל למיטה. בחלום הכי טוב להיות מלך. הולך לפתח משחקים במיקרו מחשב הטוב ביותר. לא נייד מי יודע מה אבל גרפיקה וסאונד אדירים. הולך לחלום.
אין מה לאמור. אחלה משחק. על אחריותכם!!
לילה טוב.

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 30 בינואר 2006 19:40 |

חוק ההפך הטיפולי

ביקור בית בצריף. נוסעים דרומה מב"ש. פונים שמאלה לכביש עפר בוצי. נוסעים עוד שלושה וחצי קילומטר פנימה, בדרך ערבוביה של צריפי פח, אוהלים, בתים יבילים, תרנגולות, לולים וכבשים. ילדים מתרוצצים. נכנסים לאוהל, השמש שוקעת המדבר כולו שוקע בחשכה. גנרטורים מתחילים לטרטר, מנורות חלושות מהבהבות. ילדים מכינים שעורי בית. מתחת לגיל חובה אין מסגרת. אנחנו שותים קפה. מדברים. חשמל אין. מים זורמים חצי יש. ביוב אין. המרפאה הקרובה ביותר במרחק עשרים קילומטר. כדי להגיע לרופא הראשוני צריך לצאת ברגל לכביש, ולעלות על טרמפ או לשלם לחאפר, ולהגיע לרופא. לחשבון נוספת עלות הטיפול התרופתי, טופס 17 אם יש הפנייה, ונסיעה לב"ש להפנייה. במשפחה יש חמישה חולי סוכרת. לא לוקחים טיפול כי לא מרגישים את המחלה. לא לוקחים טיפול כי קשה להגיע לקבל מרשם כשכל מסע כזה אל הרופא גובה חצי יום לפחות.
מרפאה בעיירה בדרום. אישה עם כאב בטן. אני חושב שמדובר בדלקת התוספתן. מבקש להפנות למיון. מתחיל משא ומתן. אולי נחכה עוד כמה שעות? אולי ננסה משהו נגד כאבים? נסיעה באמבולנס אם לא מסתיימת באשפוז עולה כמה מאות שקלים, ובאוטובוס כמה עשרות שאין. האוטובוס האחרון יוצא עוד מעט. ואם לא תאושפז איפה תישן בלילה? ילדה נחתכת בפנים. אני ממליץ תפירה אצל פלסטיקאי. אבא לא עובד, על ביטוח לאומי. אין כסף לנסוע עד המיון. אולי תתפור אתה דוקטור? חראם אני אומר, ילדה, צלקת, אני מתחנן. אני יכול לתפור, אבל הצלקת תישאר לכל החיים. מחליט לתת כסף. בשבועות הבאים אבא מגיע בכל פעם עם עשרה שקלים. מחזיר את החוב בתשלומים.
התמודדות יומיומית עם חסר. חסר בשירותים, חסר בבדיקות. חסר באנושיות, חוסר שוויון. הפריפריה, העניים, מקבלים פחות ממה שאמור להיות שירות ציבורי שוויוני. העשירים מקבלים יותר.
ג'וליאן טודור הארט – רופא משפחה בקהילת כורים זנוחה באנגליה, וסוציאליסט מושבע, טבע את החוק – The Inverse Care Law בשנות השבעים. המאמר פורסם בכתב העת הרפואי הבריטי החשוב ביותר The Lancet.
הארט טוען כי הזמינות של טיפול רפואי נמצאת ביחס הפוך לצורך של האוכלוסייה בטיפול.
הארט מוסיף ואומר כי יחס זה הולך וגדל ככל ששירותי הרפואה חשופים לכוחות השוק.
לדוגמא – מערכת הבריאות האמריקנית משתמשת ב 15% מהתל"ג האמריקני. זוהי מערכת הבריאות היקרה ביותר והיא פועלת בעיקר על פי כוחות השוק. בארצות הברית 40-50 מליון אנשים ללא ביטוח בריאות, וללא גישה לטיפול רפואי. עוד אחוזים רבים מהאוכלוסייה מטופלים בחסר על ידי כיסוי ביטוחי שאינו מלא, או, על ידי ביטוח הבריאות הציבורי שניתן לעניים המרודים ולקשישים. חלק גדול מההוצאה השנתית מושקע בעשירונים העליונים, עם בדיקות רבות, וטיפול תרופתי וניתוחי לבעיות שהקשר ביניהן לרפואה לעיתים שולי – ניתוחים קוסמטיים, טיפול תרופתי להפחתת משקל ועוד. לא נדיר להסתובב ברחוב ולראות מודעה כגון "קנה CT כלל גופי לאהובתך לחג האהבה". פרסומות לתרופות מרשם משודרות בכל מקלט טלוויזיה.


במדינות עולם שלישי קשה לדבר על "מערכת" בריאות, אלא על "לאמערכת". במדינות אפריקה בהן רוב ההשקעה בבריאות צריכה להיות בסניטציה, תשתיות, מים נקיים לשתייה, או צריכה קלורית מינימאלית,  באופן לא מפתיע רוב ההוצאה היא על רפואה "טיפולית" ולא מניעתית. רוב ההוצאה במרכזים העירוניים ולא בפריפריה, ויותר ניתן לעשירים ובעלי הממון מאשר לעניים המרודים. 
בישראל מערכת הבריאות ציבורית. מצבנו מבחינה זו טוב הרבה יותר. כל תושב זכאי לביטוח בריאות ולשירותי בריאות ציבוריים. למרות זאת זמינות הטיפול עדיין ביחס הפוך לצרכי הבריאות. בפריפריה וביחוד בדרום מספר מיטות האשפוז יחסית לאוכלוסייה הקטן ביותר, הרופאים מרוכזים במרכזים העירוניים, וקיים קושי אמיתי במציאת רופאים לאיזורי הפריפריה הרחוקה.
העניים ביותר סובלים מקושי רב בנגישות אפילו לרופא ראשוני, בלי להזכיר אפילו נסיעות ארוכות לייעוצים או לבדיקות. בדווים שחיים בערי פחונים סביב ב"ש צועדים ונוסעים קילומטרים ארוכים לטיפול רפואי, על רפואה מונעת אין מה לדבר. כשאין חשמל ואין מים זורמים למי אכפת מבדיקת כולסטרול או ממוגרפיה? תושבים משקיעים ימים ארוכים וסכומי כסף גבוהים לצורך נסיעה לבדיקה פשוטה כמו צילום חזה שמבוצע רק בב"ש.
כשבבחירות מדברים על הנושאים ה"חברתיים", אני רוצה לדעת יותר. מה אמיר פרץ או אולמרט יעשו עבור החולים שלי. במה יקדמו את מצבם. איך יגבירו שוויון בחלוקת השלל הממשלתי – כספי המיסים שכולנו משלמים. עד היום מעלו בכספים ששילמנו למדינה. תפקידה של הממשלה החברתית היא להפוך את האנשים בלתי הנראים הללו למטרתה הראשונה. אם לא להביא את השירות אל הפריפריה, אפשר וצריך לממן הוצאות נסיעה. את ראשי המשפחות השולטות במשק והעשירים האחרים קובעי המדיניות רואים מספיק. תפקידי כרופא הוא לשמש כסנגור של חולי. לצעוק חזק. לדאוג להביא שוויון במקום בו רק מדברים עליו.
אז הנה אני צועק. מישהו שומע?

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 17 בינואר 2006 11:29 |

פרסונליטיס – מחלתם של החשובים

בעקבות אירועי השבוע וקצת, שומעים המון על טיפול יתר, או, טיפול טוב מידי שניתן לחשובים.


פרסונליטיס – מצב בו איש צוות חולה, בן משפחתו או סתם אדם חשוב אחר מסתבך באופן מיוחד. ניתוח פשוט הופך למסובך. תרופה קטנה הופכת לדימום. שהיה בקצה המחלקה הופכת לזיהום פתאום. לא ברור למה, אבל כל אחד חושש מהמקרים הללו. לילה במיון, עין חצי פתוחה, טראאאאח נכנס מנהל מחלקה עם כאבים בחזה. או אישתו, או אחד הילדים שלו, או סגן מנהל בית החולים. ברור שמשהו כאן יתפקשש לו.


חלק – פשוט בגלל מזל רע, חוק מרפי ושאר מרעין בישין. חלק נוסף בגלל הנטייה לנסות ולתת טיפול טוב במיוחד לחשוב. אז רופא בכיר לוקח את הדם ומחדיר עירוי (הפעם האחרונה שעשה זאת מי זוכר), ולא הסטאג'ר או המתמחה הצעיר שפעולות פשוטות כאלו מרכיבות את ימיהם ולילותיהם. מוסיפים בדיקה פה, פרוצדורה שם, מנהל המחלקה מנתח אם צריך (ומי קבע שהוא המיומן ביותר?). המון אנשים מסביב מתעניינים, אנשי הצוות מזיעים, הידיים רועדות,התקשורת מתקתקת לה, והתזמורת מנגנת.


אני מאמין בכל ליבי שהטיפול שניתן לחשובים הוא הטוב ביותר להערכת המומחים הגדולים שמטפלים, דנים, ומתייעצים בישיבות רבות משתתפים. למרות הכל, החיים לפעמים מתעתעים ומזכירים לנו שהרבה פעמים כדאי הרבה יותר להיות הזקנה מהמסדרון בנהריה, (גם היא כבר סמי סלבריטאית בעצם), שמקבלת טיפול סטנדרטי ומטה, בלי התפלספויות מיותרות, כשכל בורג במערכת נשאר במקומו, והמכונה המשומנת ממשיכה את עבודתה בשתיקה.

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 12 בינואר 2006 23:10 |

אינסומניה

ברקים ורעמים מעירים משנת לילה טרופה. הקטנטונת חולה ונוחרת לידי, קצב נשימות מהיר, אבל יותר טוב מזה שהיה קודם לכן. החום בוודאי בירידה. המון זמן שלא היה כאן גשם. בכלל מעטים ימי הגשם וגם בשנים האחרונות שהיו ברוכות בצפון, הדרום קופח (גם) על ידי חברת מקורות של מעלה, וכמויות הגשם היו נמוכות מהממוצע.
מחשבות על העבודה. יש מגפה של הפרעת קשב וריכוז. המון אבחונים, המון ריטלין נשפך בכל בוקר לגרונם ומוחם של הילדים תחת טיפולי. אני רוצה לעשות משהו לגבי זה. הרבה מהמבוגרים פונים ומבקשים סיוע בהפסקת עישון. אולי בזכות ערוץ 10? צריך לארגן קבוצה. לחץ. חרדה. מבוגרים צעירים שלא נרדמים בלילות. חושבים על עבודה. צריך לארגן סדנה להפחתת לחץ. טכניקות הרפיה, יוגה? פעילות גופנית? אוףףף למה אני לא נרדם?. לא עוזר כל ההרפיה הזה. עוד פעם היא בוכה… מחשבות נודדות להדסה. אלף מיטות, המון מחלות, אנשים, רופאים בתורנות שמנסים לתפוס שעה שינה עכשיו, ואני מתפנק לי במיטה. לא נרדם. חולה אחד מיוחד שוכב שם מורדם, ובבוקר אולי ינסו להעיר אותו, ועוד חולה מיוחד, שלי, אולי שוכב ער ואני מקווה שישן. אני דואג לו. מחר אתקשר לרופאים. צריך להגיד להם שכבר יש לי ניסיון וטיפלתי בבעיה שלו מספר פעמים ואולי יקשיבו לי למרות שבהדסה כמו שאמר המנכ"ל יש את מיטב המומחים. אני המומחה בחולים שלי. ואולי זו המומחיות שלי?
עוד רעם, או אולי חיילים מתאמנים, והגשם מזרזף. לא נרדם ראבק.
החורף הגיע רשמית. עד לאחרונה לא הרגשתי אותו ממש. אבל השבוע כל בית התינוקות חולה, והמון מבוגרים חולים. ולכולם צריך לנאום שזה יעבור לבד ולא צריך אנטיביוטיקה. ואיזה רופא זה שלא נותן תרופות. קמצן. כן. קמצן. חוסך לקופת חולים. אז חוץ משקע ברומטרי, יש רמה וויראלית שעוברת את אזורנו. חורף. ריח טוב של גשם. עוד לא נרדם.
המחשבות האלו דוגמות בדגימה לא סטטיסטית אבל אישית, את העבודה שלי כרופא משפחה.
לא קל להגדיר את העוף המוזר הזה ברפואה שנקרא רפואת משפחה. עד לשלהי המאה ה 19 רופאים היו רופאים, ועסקו בהכל. כמובן העיסוק היה לפי טעם אישי, אבל מושג ההתמחות היה נדיר למדי. עם העלייה בכמות הידע ברפואה, והעלייה היותר חשובה בכוחות השוק, נאלצו רופאים להתמחות. רופא מומחה הוא בעל יתרון על פני חברו שאינו מומחה, יכול להרוויח יותר, ומכאן הרציונל להשקעה של שנים בתחום צר. לאט לאט הופיעו התמחויות – בתחילה הגדולות – פנימית, ילדים, כירורגיה, ובהמשך התפצלו לעשרות רסיסים. המומחים השונים שיחקו תפקיד אדיר בהמשך התקדמות הידע הרפואי והמחקר, ובשיפור הטיפול הרפואי בכלל. במקביל לרופאים המומחים נשארו תמיד הרופאים הכלליים. אלה שהמשיכו לטפל בכולם, לרוב מחוץ לבית החולים, בלי התמחות. כבוד כסף וכוח הובילו יותר ויותר רופאים להתמחות, ופחות ופחות לכלליות.
לקראת סוף שנות השישים מצאו מדינות רבות מצב פרדוקסאלי בו היו המון רופאים לטפל במחלות נדירות מכל הסוגים, אבל, חסר ברופאים לטיפול באנשים. יותר מכך, בקרב הקהילה הרפואית קמו מהפכנים / ריאקציונרים שראו בעצב את ההתמקדות של הרפואה המודרנית במחלות, בתרופות ובטכנולוגיה, תוך ויתור מוחלט כמעט על האנשים. האדם החולה או המטופל הפך פעמים רבות לסובסטרט – למצע גידול של מחלה מעניינת, שבה צריך לטפל.
ברור שצורך של מטופלים ברופאים כלליים, ורצון של רופאים בטיפול באנשים, משפחות וקהילות אינו מספיק. כדי לאפשר השקעה בתחום צריך גם עניין כלכלי. מדינות ושרי אוצר נבהלו לגלות כמויות אדירות של כסף שנשפך כדי לשמן את מכונת הרפואה. בשלב זה נוצר צורך אמיתי בילד הולנדי שימנע באצבעו קריסה של כל המערכת. רופא כללי היה פיתרון אידיאלי. אם נשים אדם שמבין משהו ברפואה, בין המטופל והשירותים היקרים, רופא שירכז וינווט את הטיפול במטופלים, אולי נוכל לעצור את הזרם?
כוחות אלו הובילו ליצירה של מומחיות חדשה, או, בעצם אל-מומחיות חדשה – רפואת המשפחה (שנקראת במדינות מסוימות רפואה כללית).


זהו, עייף. עכשיו מאיר האור וצריך ללכת לעבוד. נרדםםםםם.
עוד על רפואת המשפחה – ברשימות הבאות.

קטגוריות: כללי | מאת: assi | פורסם: 9 בינואר 2006 6:23 |